Linkuri accesibilitate

22.11 - Chișinău: Consiliul Audiovizualului aprobă retransmisiunea în Moldova a postului Echo Moscvî


Decizia Consiliului amplifică tendința de rusificare a audiovizualului din R. Moldova și descurajează producția de programe locale în limba română.





22 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Consiliul Audiovizualului aprobă retransmisiunea în Moldova a postului Echo Moscvî.

Consiliul coordonator al audiovizualului a aprobat astăzi retransmiterea la Chișinău a încă unui post de radio rusesc, al zecelea la număr. Detalii de la Vlad Țurcanu.

Consiliul coordonator al audiovizualului a aprobat astăzi prin vot unanim difuzarea la Chișinău al postului de radio din Rusia Echo Moscvî, care va retransmis de postul local Inforadio. Echo Moscvî va deveni al zecelea post rusesc difuzat la Chișinău, unde există în total 17 stații de radio. Contractul aprobat astăzi de Consiliu prevede că Inforadio va retransmite zilnic 20 de ore din programului postului moscovit. Directorul Inforadio, Victor Tabuci, a declarat că a încheiat în acest sens un contract cu Echo Moscvî din considerente financiare.

Victor Tabuci: ,,Ne-am pomenit în situația problemelor economice, pe care nu vreau să le ascund și ne-am văzut obligați să ne conformăm și noi anumitor condiții și cereri ale pieței audiovizuale din Chișinău, nu vreau să spun din Republica Moldova. Am ajuns în faza când am semnat și noi un contract cu radio Echo Moscvî. Păstrez și marca Inforadio, sau emisia locală va fi sub marca Inforadio, plus la asta voi mai retransmite Echo Moscvî. Deci, asta este. Cum am spus, situația reală mă obligă să fac acest lucru.”

Solicitat de noi, președintele Consiliului coordonator al audiovizualului, Ion Mihailov, nu a dorit să comenteze decizia Consiliului de a spori prezența pe teritoriul Republicii Moldova a posturilor rusești.

Ion Mihailov: ,,Nu vreau să vorbesc, lăsați-mă în pace. Iată așa și spuneți, domnul Mihailov refuză să comenteze hotărârea. Că nu a adoptat-o domnul Mihalov, a adoptat-o Consiliul, Consiliul. Asta e important.”

Președintele Uniunii jurnaliștilor, Valeriu Saharneanu consideră că decizia de astăzi a Consiliului amplifică tendința de rusificare a audiovizualului din Republica Moldova și descurajează producția de programe locale în limba română.

Valeriu Saharneanu: ,,Promisiunile făcute de președintele Republicii la Moscova uite se realizează chiar a treia zi după sosirea lui, fiindcă acolo s-a vorbit că Echo Moscvî are intenția să pătrundă pe piața informațională a Republicii Moldova. Asta ne întristează foarte mult că noi vrem să apărăm și să consolidăm presa națională, presa locală, producătorul autohton în acest domeniu, dar de fapt lucrul acesta este subminat cu mâna garantului Constituției noastre și desigur decizia Consiliului coordonator al audiovizualului este una volitivă. Adică de undeva provine un ordin, cum se face azi, și această hotărârea s-a luat. Că de fapt nu s-a discutat nicăieri.

Nu am nimic cu posturile de radio rusești, să se înțeleagă lucrul acesta, n-avem nimic cu Rusia. Noi avem ce avem cu gospodăria noastră. și să nu trimitem jurnaliștii, cum trimitem și constructorii peste hotare să-și caute de lucru, existența, ci să aibă locuri de lucru aici. Cenzura în acest stat este deja o realitate, este un lucru anticonstituțional” - ne-a spus Valeriu Saharneanu, președintele Uniunii jurnaliștilor din Republica Moldova.

Din Chișinău, Vlad Țurcanu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG