Linkuri accesibilitate

22.11 - București: SRI: Vulnerabilităţi în protecţia anti-teroristă a unor obiective strategice


Un raport SRI el însuși vulnerabil...







22 noiembrie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Răspopa).

SRI: Vulnerabilităţi în protecţia anti-teroristă a unor obiective strategice.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Ion Stan, susţine că există vulnerabilităţi în ce priveşte protecţia anti-teroristă a unor obiective strategice, stare care se datorează acţiunii angajate a unui cumul de factori: înlocuirea pazei militare cu pază civilă sau firme private, lipsa unei instruiri anti teror, dotarea neadecvată. Ion Stan mai spune că între 1999 şi 2001, mai multe firme străine au transferat sume importante de bani în străinătate, ignorând legea. Dar transferurile nu pot fi legate direct de posibile acţiuni teroriste deşi sume mari de bani au ajuns în Orientul Mijlociu.

Ion Stan a vorbit, în raportul său şi de ameninţări la adresa siguranţei economiei naţionale, derivate din proliferarea actelor de evaziune fiscală şi de spălare a banilor.

Un alt pericol îl constituie crearea şi consolidarea în judeţele Harghita şi parţial Mureş a unui spaţiu numit generic de etnicii maghiari „pământ secuiesc”. Se urmăreşte, susţin senatorii şi deputaţii din comisia SRI, favorizarea pătrunderii capitalului ungar în sectoarele economice de interes pentru Transilvania, materializarea unor obiective ale minorităţii respective în plan educaţional, cultural şi religios, înlocuirea progresivă a funcţionarilor locali români, obstrucţionarea instituţiilor de cultură şi învăţământ de limbă română şi limitarea libertăţii de expresie a bisericii ortodoxe române.

Ion Stan crede că guvernul român este pe punctul de a pierde controlul asupra unui important teritoriu din statul naţional, prin instalarea de fapt a unei frontiere în interiorul ţării. Deşi Ion Stan consideră că mişcarea de federalizare nu a avut un ecou important, el avertizează că mişcarea ar putea deveni mai agresivă.

Senatorul UDMR Gyorg Frunda a respins toate aceste acuze, declarând între altele că pătrunderea capitalului maghiar în România demonstrează tocmai că nimeni nu are pretenţii la aceste teritorii. Senatorul mai aminteşte că în constituţie este garantată autonomia culturală a minorităţilor, deci şi a celei maghiare.
XS
SM
MD
LG