Linkuri accesibilitate

Bulgaria îşi reduce dependenţa energetică faţă de Gazprom


Bulgaria va putea profita de o înţelegere energetică între Turcia şi Azerbaidjan pentru a-şi diminua dependenţa energetică de Rusia.


Prin Bulgaria vor fi tranzitate anual 10 miliarde metri cubi de gaze azere după doi ani când va fi dat în folosință un nou gazoduct de 77 de kilometri care va face legătura cu Turcia. Decizia a fost anunțată în urmă întălnirii ministrului economiei și energeticii Traicio Traikov cu omologul sau turc Taner Yildaz.

Gazele azere au fost asigurate prin semnarea unui acord azero-turc care prevede exportul din fosta republică sovietică a 16 miliarde metri cubi pe an. 6 miliarde sunt destinate Turciei iar restul vor fi tranzitate spre Europa centrală prin Grecia și Bulgaria. „Aceasta cantitate va putea să crească”, a declarat ministrul bulgar.

Un alt gazoduct va face legătura între orașul elen Komotini și Stara Zagora în Bulgaria. Primele cantități de gaze sunt așteptate în finele lui 2013. Legătura cu sistemul elen de gazoducte este realizată cu bani din fondurile Uniunii europene. O parte din gazele azere vor fi tranzitate prin aceasta conductă.

Bulgaria va putea primi din Turcia și gaze de la terminale sale pentru gaze lichefiate. În acest mod Sofia va slăbi dependența de importul de gaze rusești. Traikov a declarat că în 2020 nici-un producător nu va controla mai mult de 50% din piața bulgară. Aceasta înseamnă de fapt că livrările realizate de concernul „Gazprom” vor fi reduse la jumătate. Acum Bulgaria importă numai gaze rusești. 10% din consumul intern sunt asigurate de compania „Melrose” din șelful Mării negre în apropierea orașului Varna.

Au fost deja pregătite spre a fi semnate acorduri cu Turcia și Grecia pentru import de gaze în situații de urgență care vor duce la sistarea livrărilor din Rusia. În acest caz însă va putea fi folosit gazoductul de tranzit existent.

Bulgaria și Turcia nu au renunțat la proiectul Nabucco. Noua conducta cu o capacitate mult mai mică, va intra însă în funcțiune mai repede.
XS
SM
MD
LG