Linkuri accesibilitate

Olanda prelungeşte restricţiile pentru muncitorii români


Teodor Baconschi: decizia Olandei se bazează pe percepţii greşite.


La sfârșitul acestui an, vechile state ale Uniunii Europene, cele care au aderat înainte de 2007, pot decide daca restricționează sau nu accesul românilor şi bulgarilor pe piața muncii din occident. Olanda tocmai a decis să amâne primirea muncitorilor români în întreprinderile lor. Despre reacţia Bucureştiului, mai multe de la Bucureşti, Sabina Fati.

De la 1 ianuarie 2014, romanii vor putea sa lucreze in orice stat european, mai putin Elvetia. Pina atunci, insa, cele mai multe din tarile dezvoltate ale Uniunii Europeane tin usa inchisa.

Austria, Olanda si Marea Britanie sint cele mai restrictive si mai putin maleabile la recomndarea Comisiei Europene facuta tuturor statelor membre de a-si deschide piata muncii incepind de anul viitor pentru romani si bulgari.

Olanda, principalul opozant al aderarii Romaniei la Spatiul Schengen de libera circulatie, este si prima dintre statele vestice care anunta ca prelungeste restrictiile pentru muncitorii romani pentru inca doi ani.

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi a declarat ca in opinia sa decizia Olandei se bazeaza pe perceptii gresite. Seful diplomatiei romane crede ca statele care hotarasc sa blocheze intrarea romanilor pe piata muncii o fac fara sa aiba argumente care sa se sprijine pe „cifre” sau pe „situatia reala”.

Pentru ca un roman sa se angajeze in Olanda, una dintre cele mai tolerante tari pana nu de mult, trebuie sa-si gaseasca un angajator care sa poata dovedi ca nu a gasit in Olanda sau in celelalte state ale Uniunii Europene, precum si in Spatiul Economic European sau Elvetia o persoana potrivita pentru locul vacant.

Lucrurile devin din ce in ce mai complicate, pe masura ce criza economica avanseaza, de aceea deocamdata doar Islanda, membra doar a Spatiului Economic European a declarat ca-si deschide piata muncii pentru muncitorii romani si bulgari. Chiar si state precum Spania, care au ridicat restrictiile pentru romani, imediat dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana in 2007, a impus un moratoriu, din cauza soamjului care depaseste 20 la suta si care ramine ridicat de peste doi ani de zile.

Dintre statele vechii Europe, românii pot munci doar in Danemarca, Suedia, Finlanda, Portugalia si Grecia. Fireste ca ei sint primiti fara probleme in fostele state comuniste acum membre ale Uniunii Europene, dar acestea sint state neatractive pentru romani, nu doar din cauza ca salariile sint comparabile cu cele de acasa, dar si fiindca limba constituie o bairera.

La 31 decembrie 2011 expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, statele membre anterior anului 2007 pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor două tari. Continuarea restrictiilor poate continua în conditiile in care exista semnale ale perturbarilor ale pietii interne a muncii in statele gazda si doar pentru perioada 2012-2013.

Astfel, incepind cu 1 ianuarie 2014, circulaţia lucrătorilor români în spatiul UE urmeaza sa fie liberalizata neconditionat.

În prezent, 11 tari aplica masuri tranzitorii de restrictie: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.

Politigraf

XS
SM
MD
LG