Linkuri accesibilitate

De ce vine Lavrov la Chişinău?


Serghei Lavrov
Serghei Lavrov

Ce să aştepte Moldova şi moldovenii de la vizita de marţi la Chişinău a ministrului rus de externe? - răspund mai mulţi analişti politici.


Mâine la Chișinău se va afla şeful diplomaţiei Rusiei, Serghei Lavrov. Pe agenda întrunirilor se află convorbiri cu omologul său Iurie Leancă, premierul Vlad Filat si preşedintele în exerciţiu Marian Lupu. Radio Europa Libera a vrut sa afle de la mai mulţi analişti politici moldoveni, ce ar putea să aştepte Moldova de la aceasta vizita, în contextul reluării anunţate a negocierilor în chestiunea transnistreană şi în general al relaţiilor definite drept „strategice” dintre Moldova şi Rusia? Liliana Barbăroşie.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct


Editorialistul Petru Bogatu crede că guvernul moldovean continuă să depună eforturi pentru a imprima relaţiilor moldo-ruse un caracter cât mai pragmatic, pragmatism care să contrabalanseze oarecum orientarea strategică a Chişinăului către Uniunea Europeană. Vizita de mâine a şefului diplomaţiei ruse la Chişinău ca răspuns la o invitaţie a omologului său moldovean este văzută de Petru Bogatu drept parte a acestor eforturi. Totuşi, analistul crede că va fi o vizită „de rutină”, fără prea mari urmări cu valoare practică:

„Va fi probabil destulă complezenţă în cadrul acestei vizite, dar nu cred că are o greutate cu totul deosebită şi va conduce la o răsturnare de situaţie în relaţiile moldo-ruse. Problemele cu care ne-am obişnuit deja vor rămâne în picioare, şi cele privind relaţiile economice, şi cele cu privire la problema transnistreană, şi cele cu privire la încrederea reciprocă, care lipseşte cu desăvârşire din punctul meu de vedere. Vlad Filat încearcă să joace cartea rusească, pe unde mai bine, pe unde mai rău, lucru care nu a fost posibil până acum. Pentru că până, în 2009 relaţiile cu Rusia au fost de două tipuri – ori de obedienţă totală a Chişinăului faţă de Kremlin, ori nu erau deloc. Trebuie să spun că actualul guvern de la Chişinău are totuşi o poziţie pragmatică.”

Jurnalistul Valeriu Demideţchi, şeful oficiului ITAR-TASS în Moldova, crede că, dimpotrivă, în urma acestei vizite dialogul moldo-rus va cunoaşte negreşit o dezvoltare simţitoare, cel puţin pe trei domenii considerate de analist drept foarte importante:

„Din câte cunosc, se va discuta o serie de probleme dintre care eu aş reliefa trei: aprofundarea relaţiilor bilaterale după întâlnirea pe care a avut-o premierul Vlad Filat şi cel rus Vladimir Putin nu demult la Sankt-Petersburg, în mod evident cooperarea în cadrul CSI şi bineînţeles problematica transnistreană în care la fel ne aşteaptă evoluţii interesante în timpul apropiat. Mă refer la reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2. Şi e absolut salutar că în ajun a avut loc această întâlnire a lui Filat cu Smirnov. Pentru că dacă vrem negocieri reuşite la Vilnius, trebuie să ne pregătim de aceste negocieri, să avem o agendă coordonată între părţi.”

Pe de altă parte, analistul politic Oazu Nantoi este tentat să creadă că vizita lui Lavrov are de a face mai degrabă cu interesele Rusiei, decât cu cele ale Republicii Moldova:

„Eu nu mă aştept la încheierea unor acorduri istorice în cadrul acestei vizite. Sigur că domnul Lavrov ar trebui să dea un răspuns la întrebarea cât timp va mai dura acest teatru al absurdului în care federaţia Rusă spune că nu-şi poate evacua trupele din stânga Nistrului deoarece cetăţeanul rus Igor Smirnov nu le permite. Rămâne de clarificat şi cum vede Federaţia Rusă modificarea operaţiunii de menţinere a păcii care a devenit un scut de protecţie pentru regimul anticonstituţional din stânga Nistrului. Dar nu cred că se va realiza ceva în timpul acestei vizite. Totuşi să nu uităm că se apropie 4 decembrie, iar Federaţia Rusă vrea să deschidă în stânga Nistrului 23 de secţii de votare. S-a formulat o opinie negativă din partea Moldovei, dar totul rămâne deocamdată pe vechi”, ne-a spus Oazu Nantoi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG