Linkuri accesibilitate

19.11 - Chișinău: Vizita oficială a președintelui Voronin la Moscova


Președinții Vladimir Putin și Vladimir Voronin în 2006
Președinții Vladimir Putin și Vladimir Voronin în 2006

Vl. Voronin: „Pledez pentru ca toţi moldovenii să vorbească limba rusă, iar orice rus care doreşte să poată învăţa limba moldovenească”.






19 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Vizita oficială a președintelui Voronin la Moscova.

Astăzi vizita oficială a preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova a atins punctul ei culminant. Este vorba de semnarea de către preşedinţii moldovean şi rus a tratatului politic de bază dintre cele două state. Atât agenţiile de ştiri ruse, cât şi cele occidentale au subliniat faptul că documentul exprimă voinţa celor două părţi de a contribui la soluţionarea problemei Transnistriei, plecând de la principiul respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Vă invit s-o ascultaţi pe Lina Grîu.

Semnarea tratatului politic de bază moldo-rus a avut loc în cadrul primei vizite oficiale pe care preşedintele moldovean Vladimir Voronin o efectuează la Moscova. În preambul documentul caracterizează ca fiind strategice relaţiile dintre Moscova şi Chişinău şi prevede rolul de mediator al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean. Părţile condamnă separatismul şi se angajează să nu-l susţină sub nici o formă.

În acelaşi timp tratatul stipulează expres rolul şi importanţa limbii ruse în Republica Moldova, fapt datorită căruia Chişinăul se angajează să asigure „condiţiile cuvenite pentru satisfacerea necesităţilor de instruire în limba rusă în cadrul sistemului de învăţământ din republică”.

După negocierile purtate la Kremlin şi semnarea tratatului politic de bază moldo-rus, preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat că documentul în opinia sa reflectă principalele scopuri şi principii ale parteneriatului strategic dintre Moscova şi Chişinău într-o epocă nouă şi întăreşte baza legală pentru relaţiile bilaterale în creştere pe plan economic, politic şi cultural.

Putin consideră că semnarea tratatului va favoriza reglementarea conflictului transnistrean, fapt ce corespunde intereselor naţionale ale Federaţiei Ruse.

Vladimir Putin: „Corespunde intereselor Federaţiei Ruse reglementarea conflictului transnistrean reieşind din principiul integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, cu respectarea intereselor tuturor popoarelor şi etniilor ce locuiesc în Moldova, inclusiv în Transnistria.”

Putin este sigur că ratificarea documentului în cele două camere ale legislativului rus se va produce fără probleme. Amintim că primul tratat moldo-rus, semnat în 1991, nu a fost ratificat de Duma de stat deoarece nu lua în calcul interesele Transnistriei. Acum, susţine Putin, situaţia s-a schimbat atât la Moscova, cât şi la Chişinău. În plus, preşedintele rus s-a angajat să recomande personal legislatorilor ruşi să ratifice acest document.

Părţile au convenit ca tratatul să fie ratificat simultan la Moscova şi Chişinău. Potrivit oficialilor din Parlamentul moldovean, procedura de ratificare va avea loc încă în acest an. În acelaşi timp, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a apreciat că actuala sa vizită oficială la Moscova deschide un nivel calitativ nou în relaţiile bilaterale. El a mulţumit personal preşedintelui Putin din partea „a întregului popor moldovean pentru susţinerea acordată în soluţionarea conflictului transnistrean” şi a dat asigurări că va elimina toate problemele ce mai există pentru studierea limbii ruse în Republica Moldova. „Pledez pentru ca toţi moldovenii să vorbească limba rusă, iar orice rus care doreşte să poată învăţa limba moldovenească”, a spus Voronin.

Vladimir Voronin: „Cel care a vrut să înlocuiască în aceşti 10 ani limba rusă cu studierea limbii engleze, franceze sau germane a înţeles că acest lucru nu trebuie făcut. Este o concluzie a păturilor largi ale populaţiei şi nouă ne rămâne doar să ascultăm vocea maselor.”

Vladimir Voronin a propus lui Putin crearea unui centru cultural al Rusiei la Chişinău. El a evidenţiat rolul de principal partener comercial, pe care-l joacă Federaţia Rusă pentru Moldova şi a pledat pentru refacerea vechilor legături economice.

Vladimir Putin a declarat că economia moldovenească a înregistrat succese în ultimele luni şi că părţile intenţionează să iniţieze proiecte comune noi în sectorul energetic şi în industrie. Preşedintele rus a pledat pentru menţinerea actualului format la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean, incluzând Rusia, Ucraina, Moldova, Transnistria şi OSCE şi pentru axarea atenţiei la negocieri asupra problemelor de principiu şi nu a celor marginale.

Întâlnirea de astăzi de la Kremlin este a şaptea din acest an dintre preşedinţii Voronin şi Putin. În cadrul vizitei sale oficiale la Moscova, preşedintele Voronin s-a întâlnit şi cu şefii celor două camere ale Parlamentului rus, Igor Stroiev şi Ghenadi Selezniov, precum şi cu premierul Mihail Casianov. Marţi Voronin va susţine o conferinţă de presă şi va avea o întrevedere cu primarul Moscovei, Iuri Lujkov, după care va reveni la Chişinău.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.

*

Ministerul de Externe a pus astăzi la dispoziţia presei un comunicat, potrivit căruia miniştrii de Externe ai Republicii Moldova, Ucraine şi Rusiei, Nicolae Dudău, Anatolie Zlenco şi Igor Ivanov au semnat la New York pe 16 noiembrie o Declaraţie comună privind reglementarea conflictului transnistrean. În declaraţia semnată după o întrevedere trilaterală la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite se subliniază necesitatea continuării negocierilor pe această temă şi este salutată executarea înainte de termen a obligaţiilor asumate de Rusia la summitul de la Istanbul privind evacuarea şi casarea armamentului rus din Transnistria.
XS
SM
MD
LG