Linkuri accesibilitate

Un film în actualitate: Hodorkovski


Curajos, documentaristul scormonește exact în locul în care doare, într-o țară marcată încă de asasinarea Annei Politkovkaia.





Deși închis, fără mare speranță de a fi eliberat din închisoare pînă în 2017, cînd expiră anii cumulați ai celor două pedepse la care a fost condamnat de justiția rusă, Mihail Hodorkovski sau, s-ar putea spune, spectrul său, continuă să-l urmărească pe Vladimir Putin și oamenii săi; așa cum se petrece și cu cel al avocatului Serghei Magnițki mort în închisoarea în care era deținut.

După ce în februarie trecut, la ora Festivalului internațional al filmului
Cyril Tuschi, realizatorul filmului, la o conferință de presă la Berlin
Cyril Tuschi, realizatorul filmului, la o conferință de presă la Berlin
de la Berlin, documentarul realizat de cineastul Cyril Tuschi a fost la un pas de a rata proiecția din cauza dispariției, niciodată elucidată, a copiei filmului, astăzi distribuția sa pe ecranele lumii dă noi bătăi de cap Kremlinului.

Proiecția filmului în premieră pe ecranele elvețiene săptămîna aceasta l-a readus în actualitate pe fostul magnat al petrolului și istoria sa și a ridicat noi semne de întrebare despre ceea ce o revistă cinematografică elvetă denumea „coborîrea în infern a inamicului politic public numărul 1” al Kremlinului.




Presa americană anunță, pe de altă parte, pentru 30 noiembrie, premiera în Statele Unite, Los Angeles Times, în care sînt prezentate filmele ce ar putea fi recompensate la viitoarea ceremonie a premiilor Oscar, neomițîndu-l.

Oricît a încercat președintele rus Dmitri Medvedev să pareze spectrul lui Hodorkovski ce reapare la orice discuție despre dezvoltările politice din Rusia, umbra magnatului planează în continuare asupra gesturilor Kremlinului, chiar dacă rocada prezidențială cu Vladimir Putin, în alegerile de anul viitor nu este direct amenințată. Medvedev afirma în
Președintele Dmitri Medvedev în mai 2011
Președintele Dmitri Medvedev în mai 2011
mai, la o conferință de presă că Hodorkovski „nu reprezintă absolut nici un pericol” dacă ar fi eliberat din închisoare.

Evident, magnatul nu a fost eliberat, în schimb, noi reglementări juridice, aparent special inventate pentru cazul său, l-au obligat să aleagă în timpul legal de vizite în detenție, între a da interviuri presei și a-și vedea familia.

Pentru Kremlin însă răul a fost făcut, deoarece realizatorul Cyril Tuschi l-a putut intervieva pe Hodorkovski în timpul celor cinci lungi ani de documentare, iar faptul că filmul oferă opinia condamnatului este considerată unanim de critici unul din punctele forte și convingătoare ale peliculei. Este greu de spus că Hodorkovski ar fi - așa cum o declară public realizatorul filmului - „un personaj shakespearian”, dar în mod cert pelicula trezește multe reacții, cum o demonstrează comentarii publicate zilele acestea în cotidianul elvețian Tribune de Geneve, sub titlul „Hodorkovski: O crimă de stat sau o crimă împotriva statului?

„Un personaj care a făcut parte dintre oligarhii, oamenii bogați și puternici ruși. Un asemenea personaj nu poate fi complet alb... La urma urmelor ni se vorbește despre o epocă în care oamenii au devenit bogați peste noapte, devenind proprietarii unor companii de stat fără să verse un ban” - notează criticul, continuînd - „Pe de altă parte, arestarea și acuzațiile grave ce i s-au adus sînt stranii și te conduc la impresia că Mihail Hodorkovski a fost închis nu pentru acțiunile sale economice ci pentru opoziția față de Putin. Ne găsim într-adevăr în fața unui deținut politic? Care este partea de crime, presupuse, a lui Hodorkovski și care a lui Putin?”

Aceleași întrebări erau formulate astăzi în rubrica cinematografică a principalului cotidian elvețian de limbă franceză, „Le Temps”, unde se observă că Cyril Tuschi este „pasionat de această figură emblematică a convulsiunilor ideologice din Rusia. [...] Curajos, documentaristul scormonește exact în locul în care doare, într-o țară marcată încă de asasinarea Annei Politkovkaia. Tenace el nu-și lasă prada și insistă pentru a avea un interviu cu Putin; dar acesta, [i se spune] «nu are nici un moment liber pînă la sfîrșitul anului»”.


Cyril Tuschi despre filmul său


Concluzia criticului este fermă în favoarea filmului: „Hodorkovski permite spectatorului occidental să-și măsoare necunoașterea imperiului și a sufletului rus, pe aceste spații imense ce conțin o cantitate infinită de mize și de pasiuni Și, în mod curios, această imagine a unei țări care se inițiază în plăcerile feroce ale capitalismului trimite la imaginarul american. Transformarea fizică a lui Hodorkovski pare să confirme evoluția unui tip de erou american. [...] astăzi subțiat la față, ras pe cap, cu ramele metalice ale ochelarilor săi ușori, el duce cu gîndul la Steve Jobs, evanghelistul hi-tech chemat recent în cloud, în ceruri.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG