Linkuri accesibilitate

Inculparea în Statele Unite a unui tînăr suspect de violență


O fotografie a lui Oscar Ortega-Hernandez luată de poliție
O fotografie a lui Oscar Ortega-Hernandez luată de poliție

Oscar Ortega-Hernandez a tras mai multe gloanțe dintr-o armă semi-automată asupra etajelor rezidențiale ale Casei Albe.





Un tânăr american care crede că Barack Obama este Anticristul a fost acuzat că a vrut să-l asasineze pe președintele Statelor Unite. Oscar Ortega-Hernandez este învinuit că a tras câteva focuri de armă asupra Casei Albe săptămâna trecută, fără să rănească pe nimeni. Mircea Țicudean rezumă relatarea biroului din Washington al Europei Libere.

Oscar Ortega-Hernandez, de 21 de ani, din statul Idaho în vestul Statelor Unite a compărut joi în fața unui tribunal din Pittsburgh, Pennsylvania, pentru a auzi acuzațiile care i se aduc, și care pot duce la pedeapsa închisorii pe viață.

Potrivit documentelor din posesia tribunalului, un martor care-l cunoștea pe Ortega-Hernandez din statul său, Idaho, a spus că acuzatul ar fi vrut „să-i facă rău” lui Barack Obama. Martorul a mai spus că Ortega-Hernandez a vorbit despre președinte ca despre „diavol” și „Anticrist”.

Poliția spune că în incidentul de la 11 noiembrie Ortega-Hernandez ar fi tras mai multe gloanțe dintr-o armă semiautomată asupra etajelor rezidențiale ale Casei Albe. Majoritatea gloanțelor au lovit exteriorul clădirii, dar unul a crăpat parțial o fereastră cu geam anti-glonț. Obama și familia sa nu se aflau în acel moment la Casa Albă și nimeni nu a fost rănit.

Polițiștii au stabilit că focul a fost deschis dinafara perimetrului de securitate care înconjoară Casa Albă, adică de la aproximativ 750 de metri depărtare de clădire. Autoritățile au găsit după incident într-o mașină abandonată la aproximativ șapte blocuri distanță de Casa Albă o pușcă de asalt semiautomată de fabricație românească cu obiectiv mare.

Corespondenții Europei Libere spun că zona din jurul Casei Albe este păzită de gărzi înarmate și de polițiști de securitate în mașini și pe motociclete. Peste o mie de ofițeri din serviciile secrete și un contingent puternic al Poliției Parcurilor din Statele Unite patrulează zona 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână.

Documentele tribunalului de la Pittsburgh au mai arătat că Ortega-Hernandez era „convins că guvernul federal conspiră împotriva lui” și că înaintea incidentului de la 11 noiembrie devenise „tot mai agitat”. Luna trecută familia tânărului a informat autoritățile despre dispariția lui de acasă, din orașul Idaho Falls. Mai mulți oficiali au spus că Ortega-Hernandez are o „istorie” de comportament „neobișnuit” și că a fost inculpat în trecut pentru consum de droguri, alcool și bruscarea unui polițist.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG