Linkuri accesibilitate

Dai sigaretu, mujik!


Mulţi dintre indivizii care fumează au luat obiceiul să arunce chiştoacele pe trotuare şi pe străzi.





Aşteptam la staţie troleibuzul, cînd un omulean nebărbierit s-a apropiat de mine şi mi-a spus pe un ton familiar: „Dai sigaretu, mujik!” Am zis că nu fumez şi pe chipul gălbejit al omuleanului se aşternu decepţia. Dar peste cîteva secunde omuleanul nebărbierit îi cerea deja altui cetăţean o ţigară. Şi tot pe un ton familiar. În sfîrşit, cineva i-a oferit o ţigară, ba chiar i-a dat un foc.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct


Mărturisesc că acest „Dai sigaretu, mijik!” m-a proiectat parcă în perioada sovietică. De acolo vine tonul ăsta familiar al fumătorilor pe care îi vezi prima dată în viaţă, de acolo vine această solidaritate a fumătorilor, convingerea că individul, care inhalează ca şi tine fumul otrăvitor, trebuie ajutat, că el e fratele tău, că faceţi parte din aceeaşi tagmă aparte. Ei bine, acum sîntem de multă vreme într-un capitalism sălbatic-anarhic, dar reflexele vechi au rămas de parcă timpul a încremenit. Mărturisesc că, deşi m-am născut şi eu în URSS, mă cam irită indivizii care mă opresc în stradă pentru a-mi cere ţigări, mai ales cei lipsiţi de rafinament şi de bun-simţ. La urma urmei, nu sînt dator să le dau ţigări.

Iar acum, atenţie, o ştire curioasă. Ministerul Sănătăţii din Rusia a difuzat un comunicat care conţine rezultatele unor analize recente. Vasăzică, numai în localurile în care nu se fumează deloc, vizitatorii nu inhalează substanţe nocive şi respiră un aer curat. S-a constatat că în încăperile pentru nefumători din cafenele sînt de 14 ori mai multe substanţe nocive decît admite norma. În aceste încăperi pentru nefumători se strecoară fumul din încăperile în care se fumează în draci.

Trageţi concluzii, stimaţi ascultători, pentru că am toată convingerea că la fel stau lucrurile şi în localurile din Moldova. Ministerul Sănătăţii din Rusia va interzice în 2015 fumatul în hoteluri, cafenele şi cluburile de noapte. Dar la noi ce se face în această privinţă?

În final, o observaţie. Am remarcat că mulţi dintre indivizii care fumează au luat obiceiul să arunce chiştoacele pe trotuare şi pe străzi. Îi doare-n cot de aspectul oraşului. Nu ar strica să fie invitaţi la un subotnic în cadrul căruia să adune numai mucurile pe care le aruncă alandala. Sînt convins că ar colecta multe kilograme de chiştoace dizgraţioase...
XS
SM
MD
LG