Linkuri accesibilitate

România: opoziția forțează nota cerînd suspendarea președintelui Băsescu


Președintele Traian Băsescu
Președintele Traian Băsescu

In plină criză economică, un gest cu consecințe nefavorabile.







Opozitia din Romania cauta din nou solutii pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, desi potrivit aritmeticii parlamentare nu exista nici o sansa pentru acest demers. Liberalii si socialistii invoca in argumentatia lor pentru demararea procedurii de suspendare din functie a sefului statului declaratiile lui Traian Basescu referitoare la inghetarea pensiilor. Un raport in acest sens este pregatit pentru luni de juristii celor doua partide, care pornesc de la „refuzul” lui Traian Basescu de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor.

Seful statului a spus de mai multe ori ca in ciuda oricaror decizii ale Curtii Constitutionale in acest caz, nu pot fi marite nici pensiile, nici salariile bugetarilor fiindca Romania pur si simplu nu are bani. Opozitia a reclamat la Curtea Constitutionala decizia puterii de a ingheta pensiile si asteapta un raspuns, dar ideea de suspendare a presedintelui Basescu vine pe fondul scandalurilor de coruptie din rindul partidului de guvernamint. Primarul Clujului, un apropiat al premierului roman a fost arestat recent pentru primire de mita si trafic de influenta, iar stenogramele scot in evidenta legaturile care duc spre guvern. In plus exista si alti lideri locali din zona guvernamentala acuzati de procurorii anticoruptie de fapte similare.
Democrat-liberalii aflati la putere in Romania se intreaba daca nu cumva chiar Traian Basescu a asmutit justita impotriva lor, fara sa inteleaga ca procuratura anticoruptie functioneaza independent. Mizind deci pe nervozitatea partidului de guvernamint, opozitia forteaza nota si incearca sa puna in scena suspendarea lui Traian Basescu, socotind ca la un eventual viitor vot in plen alaturi de liberali si socialisti se vor alatura si oamenii presedintelui.
In 2007 Traian Basescu a fost suspendat de aceeasi opozitie, fara argumente serioase si fara acordul Curtii Constitutionale, care este oricum consultativ. Atunci socialistii erau suparati pe seful statului pentru ca a condamnat comunismul printr-un raport in care era inclus si presedintele lor onorific, Ion Iliescu, iar liberalii erau enervați că principalul lor finanțator, Dinu Patriciu era anchetat pentru spalare de bani si chiar fusese arestat pentru o zi sub acuzatia de manipulare a bursei.
Suspendarea presedintelui Romaniei in plina criza economica ar putea avea consecinte destul de neplacute, mai ales ca o criza politica insotita de cresterea cheltuielilor in bugetul de stat ar putea aduce recesiunea mai devreme decit prevad analistii economici

Politigraf

XS
SM
MD
LG