Linkuri accesibilitate

Căile întortocheate ale puterii și banilor în Rusia


Boris Berezovski (dreapta) şi Roman Abramovici

Procesul de la Londra al oligarhilor ruşi Berezovski şi Abramovici a scos la iveală metodele prin care Purin a recroit Rusia într-un stat autoritar.


Un proces epopeic la Londra între doi dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși oferă șansa rară de a arunca o privire asupra căilor întortocheate ale puterii și banilor în Rusia. Alexandru Eftode vă prezintă în rezumat tabloul schițat de serviciul de știri și redacția rusă ale postului nostru de radio.

Doi dintre cei mai faimoși și, în diferite perioade, cei mai puternici oligarhi ruși se află față în față într-o sală de tribunal de la Londra.

Într-o parte – miliardarul Boris Berezovski, „eminența cenușie” de pe vremea fostului președinte Boris Ielţin. L-a ajutat pe Vladimir Putin să-i succeadă primului președinte rus, dar a căzut în dizgrație, plecând în exil în Marea Britanie. În cealaltă parte - Roman Abramovici, fostul ucenic al lui Berezovski, astăzi proprietar al clubului de fotbal englez Chelsea.

Cu o avere sporită sub Putin la 17 miliarde de dolari, Abramovici a fost dat în judecată de Berezovski. Acesta îi cere 5,8 miliarde pe motiv că i-ar fi șterpelit acțiunile companiei Sibneft, televiziunea ORT, astăzi Pervîi Canal și alte firme. Abramovici recunoaște că i-a plătit miliarde lui Berezovski pentru a căpăta acces la relațiile politice ale acestuia și spune că nu-i datorează nimic.

Observatorilor cazul le oferă posibilitatea de a vedea cum a recroit Putin Rusia într-un stat autoritar, renaționalizând instituții de presă, companii petroliere și altele pentru a-și consolida puterea.

Luni, tribunalul l-a audiat pe Alexandr Voloşin, fostul șef de cabinet al lui Putin, care a depus mărturie împotriva lui Berezovski. El spune între altele că miliardarul exilat ar fi încercat să obțină capital politic din scufundarea submarinului nuclear Kursk în 2000, forțându-i pe jurnaliștii postului ORT să critice Kremlinul pentru acel dezastru.

Jurnalistul Duncan Gardham care relatează de la proces pentru publicația britanică „The Daily Telegraph” spune într-un interviu cu redacția rusă a postului nostru de radio că mărturia lui Voloşin vizează un aspect cheie al întregului proces.

„Versiunea acestui martor, spune reporterul britanic, este că Berezovsky nu lăsa receptorul din mână pisându-i într-una pe jurnaliști ce și cum ar trebui să spună. Jurnaliștii au scăpat de asta numai când guvernul a preluat postul de televiziune”.

În cuvintele lui Gardham, Berezovski insistă pe de altă parte că a fost forțat de Putin, prin intermediul lui Abramovici, să vândă ORT-ul.

Dintr-o mărturie în alta, presa a putut afla despre un presupus acord al celor doi încheiat cu ani mai devreme. Pe un iaht în 1994, ei s-ar fi înțeles că Berezovski își va folosi relațiile apropiate la Kremlin pentru a convinge guvernul să vândă zăcăminte petroliere pe care să le cumpere la o licitație închisă Abramovich. Pentru „krîsha”, protecția politică oferită de Berezovski, Abramovici spune că i-a finanțat viața pe picior larg – zboruri charter, hoteluri luxoase, case de vacanță de sute de milioane.

Atmosfera din sala de judecată este densă. Cei doi își evită privirile. Procesul a atras atenția presei engleze care, în afară de faptul că Abramovici este proprietarul clubului Chelsea, cunoaște puține despre viața acestuia, spune jurnalistul Michael Binyon, corespondentul ziarului londonez „Times”:

Acest proces este prima ocazie pentru mulți să afle cum și câți bani a făcut Abramovici.

Și numele lui Berezovski este familiar publicului britanic pentru că refuzul Londrei de a-l extrăda în Rusia este văzut ca una din cauzele cheie ale relațiilor reci dintre cele două țări.

Michael Binyon spune că publicul britanic este fascinat și de altceva:

„Este un spectacol în care doi dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie se bat pentru bani. Există speranța că procesul va arunca lumină asupra corupției și afacerilor tenebroase din acele zile sălbatice de după căderea comunismului”.

Unele detalii ale procesului parcă ar fi desprinse dintr-un film cu gangsteri, spune Binyon. El crede că mare parte a publicului britanic ar ține cu Abramovici cel atacat.

În Rusia, oricare va fi rezultatul procesului, el este asemuit cu o versiune nouă a scandalului Wikileaks pentru că scoate la lumină legăturile secrete între afaceri și politică.
XS
SM
MD
LG