Linkuri accesibilitate

Blocajul olandez


Preşedintele Traian Băsescu nu pare să aibă nici o soluţie la blocajul Olandei pentru extinderea spaţiului Schengen.


Șansele ca România să intre în zona Schengen anul acesta practic nu mai există. Olanda este se pare cel mai înverşunat opozant al admiterii României şi Bulgariei în aceasta zonă. Ce reproşează această ţară Bucureştiului şi Sofiei? - ne spune Sabina Fati.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct



Preşedintele României Traian Băsescu nu pare să aibă nici o soluţie la blocajul pe care îl face Olanda pentru extinderea Spaţiului Schengen de liberă circulaţie. Aderarea Romaniei la acest spatiu fara granite ar fi trebuit sa aiba loc in martie anul acesta, iar oficialii optimisiti isi pun speranta ca in martie 2012 e posibila primirea tarii intr-o prima etapa cu aeroprturile și apele teritoriale. Ministrul roman de externe a fost destul de sceptic la inceputul saptamanii dupa ce a discutat aceasta problema la Bruxelles impruna cu omologii sai din Uniunea Europeana.

Pentru ca lucrurile sa reintre in normal Olanda ar trebui sa-si schimbe pozitia inainte de 9 decembrie, cind este programat Consiliul European. Traian Basescu se asteapta ca in absenta unei solutii diplomatice, chestiunea sa fie adusa cu aceasta ocazie, in atentia sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana.

Presedintele roman s-a indignat astazi de situatia creata de partidul extremist din Olanda, care conditioneaza sustinerea guvernului de la Amsterdam de neprimirea in Spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei. De altfel acest lucru a fost decis de parlamentrul olandez care spune ca nu-si va modfica pozitia fata de aderarea celor doua state pina nu va observa rezultate pozitive si ireversibile in combaterea coruptiei si crimei organizate.

O declaratie similara a facut ministrul olandez de interne chiar astazi.

In acelasi timp, insa, Finlanda, tara care s-a opus impreuna cu Olanda extinderii spatiului de libera circulatie, tot din cauza unui partid extremist care sprijina guvernul, a devenit mai flexibila si accepta aderarea Romaniei la Spatiul Schengen daca urmatorul raport de tara al Comsiei Europene va fi pozitiv.

Seful departamentul Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu este de parere, pe de alta parte, ca si Olanda si-ar putea schimba pozitia dupa urmatorul raport pe justitie, care va fi dat publicitatii in 2012. Oficialul roman crede ca sint sanse de pina la 90 la suta ca Romania sa fie primita la primavara in Schengen cu porturile si aeroporturile, urmind ca ulterior sa fie desfiintate si granitele terestre cu celelalte state ale Uniunii Europene.

Exista, asadar, o problema de politica interna a Olandei, greu de surmontat, cita vreme actualul guvern nu vrea sa-si piarda majoritatea, dar in acelasi timp, chestiunea luptei anticoruptie din Romania este privita dubitativ la Bruxelles si in capitalele statelor UE, mai cu seama din cauza judecatorilor autohtoni care tergiverseaza procesele in care sint implicati politicieni de rang inalt.
XS
SM
MD
LG