Linkuri accesibilitate

„Copiii de suflet” ai lui Iliescu si trădările lor (Cristian Patrasconiu / Evenimentul zilei)


Traian Băsescu dă semnalul toleranţei zero faţă de greşelile PDL (România liberă)


Posibila excludere a lui Mircea Geoana din partidul pe care l-a condus, Partidul Social Democrat, a ridicat in presa cotidiană tema succesiunii lui Ion Iliescu. Pentru ca liderul fondator al PSD continua sa fie figura cea mai influenta in partid. Pe blogul Hydepark, gazduit de Evenimentul zilei, Cristian Patrasconiu ii inventariaza pe „copiii de suflet” ai lui Iliescu si tradarile lor: Petre Roman, Adrian Nastase, Mircea Geoana si Sorin Oprescu. Doar ultimul nu l-a tradat inca. Toti patru au fost insa invinsi macar o data in alegeri de Traian Basescu, se mai arata in acest comentariu.


Revista presei de la BucureştiMircea Marian este convins ca nu mai departe decat pana la finele lui 2013, Iliescu va fi devorat de „noua haita din PSD”. Comentariul sau, postat de asemenea pe Hydepark, schiteaza un scenariu violent pentru schimbarea de generatii de la social-democrati. Daca Uniunea Social-Liberala va castiga viitoarele alegeri, si Victor Ponta va ajunge premier (asa cum suna intelegerea cu care a pornit la drum aceasta alianta dintre social-democrati si liberali), „gasca” din jurul lui Ponta - baieti veseli, mari amatori de distractii si organizatori de concursuri de frumusete - va face ce a facut Ceausescu in anii 80: va scapa de „memoria institutionala a partidului”, adica de cei care-i cunosc de pe vremea cand erau doar „baieti de mingi”.

Si la democrat-liberali sunt tensiuni intre liderul fondator si cei care i-au urmat la conducerea partidului. In cel mai recent discurs televizat (o sinteza apare astazi in Romania libera) presedintele Traian Basescu a dat semnalul tolerantei zero fata de greselile PDL. Cazurile de coruptie descoperite in partidul de guvernamant ar putea sa-l duca la un rezultat sub 25% in viitoarele alegeri, iar seful statului spune ca de aceasta data va tine cont de optiunile electoratului. Cu alte cuvinte, admite ca ar putea numi un premier al actualei opozitii. Presedintele este nemultumit ca tintele pe care si le propusese pana la alegerile locale de anul viitor (schimbarea constitutiei, reorganizarea teritoriala) sunt compromise sau in mare intarziere.

In Adevarul, Ovidiu Nahoi comenteaza singura schimbare notabila in perspectiva alegerilor: decizia de a comasa localele cu parlamentarele, pentru noiembrie viitor. In opinia comentatorului, este o lovitura puternica data dezbaterii publice. Campania pentru locale si respectiv pentru parlamentare discuta probleme complet diferite, care, practic, se vor amesteca pagubos, au vor fi tratate foarte superficial in conditiile unui scrutin simultan. In fond, arata Ovidiu Nahoi, nu altceva au facut presa, care a renuntat la dezbatere pe teme politice si sociale in favoarea showului, parlamentul, care nu mai dezbate, ci asteapta ca tara sa fie condusa prin ucaz, adica prin ordonante si asumarea raspunderii de catre guvern.
XS
SM
MD
LG