Linkuri accesibilitate

„Ultimul dictator al Europei” - o pledoarie pentru inculparea lui Lukașenka


Congresmanul Christopher Smith
Congresmanul Christopher Smith

Chris Smith, reprezentant republican, cere sprijinul administrației Obama.




Un membru de rang înalt al Congresului Statelor Unite a cerut sprijinul administrației Obama pentru trimiterea președintelui din Belarus Aliaxandr Lukashenka la Curtea Penală Internațională. Apelul lui Chris Smith, reprezentant republican din statul New York, a fost făcut ieri după audierea fostului candidat prezidențial din Belarus Ales Mikhalevich în comisia Helsinki din Congresul american.


„Ultimul dictator al Europei” - o pledoarie pentru inculparea lui Lukașenka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct



Corespondentul Europei Libere la Washington, Richard Solash apreciază că șansele inculpării lui Lukashenka sunt mici, dar apelul
Alyaksandr Lukașenka
Alyaksandr Lukașenka
republicanului Smith, președintele Comisiei Helsinki din Congres, a avut valoarea unui semnal limpede că legislatorii americani nu trec cu vederea situația precară a drepturilor omului în țara condusă de cel pe care unii îl numesc „ultimul dictator din Europa”.

Într-un interviu acordat după audierea de ieri Europa Liberă, Chris Smith a recunoscut că va fi dificil să fie adus Lukashenka în fața tribunalului internațional, înființat prin așa-numitul Statut de la Roma, pe care de altfel nu-l recunosc nici Belarus, nici Statele Unite. Smith a adăugat însă că o asemenea tentativă a mai fost făcută, în cazul președintelui din Sudan Omar al-Bashir, și că deși va fi greu, trebuie să se ceară Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să înceapă procedura în cazul Lukashenka.

„Sunt sigur că China și Rusia se vor opune, dar merită efortul, pentru că Lukashenka comite atrocități cotidiene împotriva propriului popor”.
Politicianul belarus din opoziție audiat ieri la Washington, Ales Mikhalevich, s-a declarat și el convins că Lukashenka nu se va lăsa îndepărtat de la putere cu una, cu două.

Mikhalevich a spus că din păcate Lukashenka a ajuns să poată fi comparat cu Mummar Gaddafi. Mikhalevich a îndemnat Statele Unite, dar și UE să nu aibă încredere în falsele inițiative de liberalizare ale regimului de la Minsk și să colaboreze numai cu societatea civilă independentă din Belarus.

Ales Mikhalevich este unul din cei șapte candidați prezidențiali și 600 de cetățeni din Belarus arestați în timpul protestelor de după alegerile prezidențiale contestate din decembrie anul trecut, câștigate din nou de Lukashenka. Mikhalevich, care a primit anul acesta azil politic în Cehia, spune că după întemnițarea lui de anul trecut autoritățile de la Minsk l-au silit să semneze un angajament de a coopera cu serviciul de informații din Belarus, ca o condiție pentru eliberare.

Mikhalevich a mai spus ieri membrilor Congresului american că în cele două luni petrecute în închisoare a fost supus torturii „psihice și fizice”. Una din metodele descrise de politician a fost când deținutului i se leagă picioarele cu funii, de care trag anchetatorii mascați. Chris Smith a fost vizibil impresionat de aceste mărturii.

Smith a spus că în loc să se numească KGB, poliția secretă din Belarus ar trebui să se numească KGB-P, cu „P” de la „pervers”, adăugând că este inadmisibil ca torționari care despoaie bărbați, dar poate și femei să fie trecuți cu vederea de comunitatea internațională.

După audierea de ieri din Congresul american, politicianul din Belarus a declarat Europei Libere că Statele Unite și Uniunea Europeană și-ar putea împărți rolurile în tentativa de a spori presiunea asupra regimului de la Minsk.

Mikhalevich a spus că pentru a reuși comunitatea internațională trebuie să acționeze atât ca „polițistul cel bun”, cât și ca „polițistul cel rău” și a sugerat că de vreme ce Uniunea Europeană nu pare dispusă să joace rolul polițistului rău, el ar trebui asumat de Statele Unite.

După audierea lui Mikhalevich Chris Smith a spus Europei Libere că situația din Belarus a fost umbrită o vreme de evenimentele așa-numitei „primăveri arabe”, și mai ales de criza economică globală. El a adăugat însă că Minskul trebuie să revină în atenția generală și că eventuala incuplare a lui Lukashenka la Curtea Penală Internațională ar fi un bun început.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG