Linkuri accesibilitate

Averea și parlamentarii la vedere


Petru Macovei: Deputații moldoveni și „sindromul mătușii Tamara” în campania anticorupție.





Ce avere a avut funcţionarul public la venirea în post şi cu ce avere a plecat din slujba statului? Asociaţia Presei Independente (API) şi Alianţa Anticorupţie doresc un răspuns pentru cetăţeni la această întrebare şi lansează o nouă etapă a campaniei media „Avere la vedere”. Ce s-a reuşit prin această campanie până acum şi ce aşteptări sunt presupuse acum? Vom discuta în cuprinsul acestei emisiuni cu Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Petru Macovei despre stadiul declararării averilor și al campaniei anticorupție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:22 0:00
Link direct


Europa Liberă: Înainte de a vorbi, dle Macovei, despre noua etapă a campaniei media „Avere la vedere”, etapă în care să se monitorizeze de către API şi Alianţa Anticorupţie respectarea depunerii declaraţiilor de avere după plecarea funcţionarilor publici din funcţie, haideţi să precizăm cu ce s-a soldat până acum această campanie?

Petru Macovei:
„Dacă este să anunţăm nişte rezultate intermediare ale acestei campanii, trebuie să
Petru Macovei în studioul Europei Libere
Petru Macovei în studioul Europei Libere
spunem că până la urmă declararea veniturilor de către persoanele cu funcţii publice la momentul intrării în exerciţiul acestei funcţii, a devenit o practică respectată de foarte multă lume.

Dacă este să vorbim despre respectarea art. 13 din Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor demnitarilor, iar acest articol prevede obligativitatea conducătorilor instituţiilor publice să-şi afişeze declaraţiile de venituri şi proprietăţi pe site-urile oficiale, în 80-85% din cazuri conducătorii întreprinderilor publice de nivel central respectă acest lucru.”

Europa Liberă: Declararea intereselor este o obligaţie prin lege sau doar un fel de noblesse oblige pretinsă de societatea civilă, în acest caz de o entitate ce reprezintă această societate?

Petru Macovei:
„Depinde ce mă întrebaţi, dacă vorbim despre declaraţia de avere şi proprietăţi, este o obligaţie prin lege, la fel ca şi obligaţia cu privire la interesele personale, obligativitate adoptată prin legea din anul 2008, vorbesc despre Legea cu privire la conflictul de interese. Ambele legi, Legea cu privire a declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor şi Legea cu privire la conflictul de interese, obligă persoanele cu funcţii publice să declare atît averea cît şi interesele personale.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să ne referim acum la personajele din avanscena vieţii politice, cine a ignorat datoria, ca să spunem aşa, de a-şi prezenta măcar din respect faţă de cetăţeni declaraţiile de avere?

Petru Macovei:
„Declaraţiile de avere şi proprietăţi au fost depuse de majoritatea absolută a funcţionarilor de prim rang din politicul moldovenesc, iar declaraţiile cu privire la interesele personale nu au fost depuse decît de persoanele care au fost deschise la apelul Alianţei Anticorupţiei şi Asociaţia Presei Independente în cadrul campaniei „Interese la Vedere” şi avem la momentul actual doar 85 de declaraţii de interese, inclusiv 33 de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova şi doar 10 membri ai cabinetului de miniştri.

Aici trebuie să facem o paranteză, pentru că persoanele cu funcţii publice justifică nedepunerea declaraţiei cu privire la interesele personale prin faptul că până acum nu există un formular aprobat de legislativ, formular în baza căruia să se declare aceste interese. Parlamentul Republicii Moldova, din păcate, în opinia mea, şi-a bătut joc de Legea cu privire la conflictul de interese pentru că în ultima sesiune parlamentară, cea din vara anului curent, a fost adoptată o lege care prevede crearea şi adoptatea aşa numitei „Comisii naţionale pentru integritate” şi ca anexă la această lege a fost aprobat un formular în baza căruia persoanele cu funcţii publice trebuie să-şi declare interesele personale, însă acest formular este de rîsul găinilor pentru că el prevede doar declararea intereselor personale ale declarantului.


În formularul pe care l-a aprobat legislativul, persoana cu funcţii publice îşi declară doar interesele personale, nu şi interesele persoanelor apropiate; or aici avem o confuzie pentru că textul Legii cu privire la conflictul de interese specifică foarte clar că persoana cu funcţii publice este obligată să-şi declare atît interesele personale cît şi interesele persoanelor apropiate. Legea chiar specifică cine sunt aceste persoane apropiate, iar Parlamentul a aprobat un formular care într-un fel contravine textului iniţial al legii. Astfel, în opinia noastră, un asemenea formular nu va face decît să împiedice dezvoltarea instrumentelor anticorupţie din ţara noastră, decît să le stimuleze.”

Europa Liberă: Naivitate sau calcul în acest şiretlic de rîsul găinilor, cum l-aţi calificat Dvs?

Petru Macovei:
„Eu sunt absolut convins că la mijloc
Parlamentul în loc să dezvăluie interesele persoanelor cu funcţii publice le ascunde.

este un interes. Într-un fel, Parlamentul în loc să dezvăluie interesele persoanelor cu funcţii publice le ascunde. Dacă vă aduceţi aminte în precedenta sesiune parlamentară deputaţii au tot glumit pe seama faptului că, vezi Doamne, ei nu au cum să ştie care sunt interesele personale ale soacrei...”

Europa Liberă: Nimeni nu ştie care sunt interesele persoanale ale soacrelor, dle Macovei...

Petru Macovei:
„Este adevărat şi îmi aduc aminte că chiar în emisiunea dvs am discutat acest lucru chiar înainte de a fi adoptată această lege. Din păcate, doar doi deputaţi din cei care au votat acest proiect de lege au protestat împotriva unei asemenea abordări...”

Europa Liberă: Ambii neînsuraţi, probabil!

Petru Macovei:
„Nu ştiu, nu sunt sigur, dar până la urmă ceilalţi au ridicat cuminţi mîna pentru aprobarea unui formular care nu va ajuta sub nicio formă lupta cu corupţia din ţara noastră şi stimulează aşa numitul sindrom al „mătuşii Tamara”.”

Europa Liberă: Cunoaşteţi vreun partid care să aibă un cod etic cu angajamente explicite privind depunerea declarațiilor de avere și de interese, conform legii sau nedepunerea acestora…

Petru Macovei:
„Din cunoştinţa mea nu ştiu să existe partide care ar avea un Cod etic intern care să-i oblige să facă anumite lucruri. Dacă veţi întreba politicienii cred că vă vor răspunde că sigur au aşa ceva, dar eu nu văd necesitatea unui asemenea cod atîta vreme cît există lege, iar legea îi obligă să facă acest lucru.
Legiuitorul a ales să ascundă interesele unora dintre deputaţi în loc să le scoată la lumina zilei.”

existenţa sau nonexistenţa unor coduri etice sau chiar a unei campanii, până la urmă dacă legea ar fi fost respectată nu era nicio necesitate să desfăşoare Alianţa Anticorupţie şi API această campanie care are rezultate foarte modeste. Legiuitorul a ales să ascundă interesele unora dintre deputaţi în loc să le scoată la lumina zilei.”

Europa Liberă: La urma urmei, nu e nimic rău, ba chiar dimpotrivă, în a agonisi averi… E cazul, în acest caz, să vorbim şi despre modul în care s-ar evita cultivarea urii nejustificate faţă de burghezie, ca să spune aşa, sau e prematur în această ţară pe jumătate încă votantă cu comuniştii?

Petru Macovei:
„Vă dau dreptate, nu este absolut niciun păcat să fii un om înstărit. Atîta vreme cît aceste proprietăţi le-ai dobîndit pe căi legale, mai mult ca atît, în declaraţia cu privire la conflictul de interese scrie în lege că persoana cu funcţie publică care completează această declaraţie este obligată să declare doar interesele care îi sunt cunoscute.

Pentru că putem prezuma că un demnitar nu cunoaşte că o rudă apropiată are anumite interese, spre exemplu este acţionar la o societate pe acţiuni în raport cu care, el, ca şi deputat, va trebui mâine să voteze o lege şi se pezumă că oamenii de bună credinţă nu au ştiut că o rudă apropiată este acţionar. Atunci legea prevede mecanismul de a completa declaraţia de interese în momentul în care îi sunt cunoscute sau au apărut nişte interese personale.

Nu este un păcat să ai interese personale, este o
Nu este un păcat să ai interese personale, este o nelegiuire să nu le declari în spiritul legii...

nelegiuire să nu le declari în spiritul legii cu privire la conflictul de interese. În ce priveşte averile şi proprietăţile, discutăm de cealaltă lege care este mai veche şi a fost adoptată în anul 2002, şi aşa cum a spus colega mea de la Alianţa Anticorupţie, Cristina
Cristina Cojocaru în studioul Europei Libere
Cristina Cojocaru în studioul Europei Libere
Cojocaru, practic Republica Moldova se află cu o întârziere de zece ani cu implementarea Legii privind
R. Moldova este în întârziere cu zece ani în implementarea Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi a proprietăţilor

declararea şi controlul veniturilor şi a proprietăţilor pentru că, chiar dacă există o lege, nu există mecanisme prin care să fie verificate corectitudinea declarării averilor şi a proprietăţilor, şi dvs o să-mi daţi dreptate că în ultimii 10 ani nu a existat niciun caz răsunător care să fie în atenţia publicului, prin care o persoană cu funcţie publică să fie pedepsit sau scos la stâlpul infamiei pentru că nu şi-ar fi declarat corect averile şi proprietăţile.

Unicul caz de acest fel de care îmi aduc aminte este cazul fostului preşedinte al Curţii de Apel Chişinău. Până la urmă, nici acel caz nu s-a soldat cu vreun rezultat în sensul în care funcţionarul să fie pedepsit aşa cum scrie în lege.”

Europa Liberă: Nu ne rămâne, dle Macovei, decît să sperăm că populaţia, inclusiv clasa politică se va îmbogăţi pe căi legale şi că buchia şi spiritul legii vor fi respectate. Vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG