Linkuri accesibilitate

Creşterea efemeră a economiei române


În România peste 60 la sută din populaţie este afectată de criză.


Agricultura a adus cresterea economica a Romaniei in 2011, numai ca aceasta crestere este efemera, iar seceta din ultimele luni ar putea avea efecte semnificative asupra recoltei de anul viitor. In plus, banii pentru investitii ar putea fi mai putini si mai greu de obtinut de pe pietele externe, dupa cum atrag atentia specialistii Bancii Nationale a Romaniei. Relatează, de la Bucureşti, Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct



Potrivit Institutului National de Statistica, in trimestrul al treilea Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in termeni reali cu 1,9 la suta, comaprativ cu trimestrul al doilea. Fata de aceeasi perioada a anului 2010, economia romaneasca cunoaste un avans cu 4,5 la suta.

Cresterea Produsului Intern Brut a fost detereminata mai ales de productia agricola buna, dar cu toate acestea nu se poate vorbi despre „o revigorare a economiei” care sa fie fie simtita si in ceea ce priveste colectarea taxelor, explica secretarul de stat de la Ministerul Finantelor, Dan Lazar.

Asadar, economia a crescut, dar in buzunarele statului n-au ajuns prea multi bani, fiindca „agricultura romaneasca nu este fiscalizata”, dupa cum argumenteaza oficialul de la Finante, care ramine optimist si spune ca prognoza de crestere economica pentru acest an de 1,5 la suta va fi depasita.

Nu este prea clar ce se va intimpla anul viitor cind ar putea sa se reinstaleze recesiunea in Europa. Lucrurile sint complicate, iar un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care tocmai a fost dat publicitatii pune Romania in topul statelor foarte afectate de criza. Intr-o ierarhie cu 33 de tari europene analizate din punctul de vedere al impactului crizei globale asupra gospodariilor populatiei, Romania se afla pe locul patru dupa Bulgaria, Serbia si Ungaria.

In Romania peste 60 la suta din populatie este afectata de criza, in vreme ce bulgarii in proportie de peste 70 la suta sufera din aceasta pricina. Raportul anunta o criza severa in aceasta zona si avertizeaza asupra unei tendinte destul de ingrijoratoare pornind de la faptul că europenii, mai ales cei din periferia estica incep sa-si piarda increderea in democratie. Astfel, 4 din 10 romani fata de o medie de 8 din 10 occidentali nu mai cred in beneficiile democratiei, in vreme ce sprijinul pentru piata libera este sub 40 la suta in Romania.
XS
SM
MD
LG