Linkuri accesibilitate

„Eu sunt eu şi citesc ce îmi place”


Zina Bivol
Zina Bivol

De vorbă cu Zina Bivol, studentă la Facultatea de regie estradă de la Academia de muzică teatru și arte plastice.





Europa Liberă: Cum să citeşti ca să nu iroseşti timpul, să nu iei raftul de laolaltă? De ce te ghidezi, de intuiţie, de sfaturi, ca să dai peste cărţile bune?

Zina Bivol:
„Mă ghidez de sfaturi. Un sfătuitor bun este Emil Galaicu-Păun, îmi propune unele cărţi. El mă sfătuieşte ce ar fi bun să citesc, iar ce nu e bun să pun la o parte.”

Europa Liberă: Şi coincid gusturile? Nu te dezamăgeşte lista lui Galaicu?

Zina Bivol:
„Pentru început a fost o dezamăgire, până când am început să citesc şi să înţeleg magia acestor lecturi. La început textele, cuvintele îmi păreau absurde. Nu făceau legătură cu universul meu. Dar, treptat am început să înţeleg că este o lectură bună şi că merită citită.”

Europa Liberă: Fetele, în general, citesc „story”-uri, citesc „soap-opera”, citesc romane de plajă. Reputaţia această îţi convine dumitale?

Zina Bivol:
„Eu mai mult încerc să muşc dintr-o
carne în care într-adevăr să mă simt spiritual sătulă. Citesc lectură intelectuală, uneori apelez la filozofie. Filozofia ne ajută să existăm spiritual în societate. Ne dă o formă existenţei noastre.”

Europa Liberă: Cu asemenea lecturi rişti să rămâi în singurătate…

Zina Bivol:
„Singurătatea este însăşi un mod de a exista. Nu vreau sa am ce discuta cu prietenii la discotecă, putem discuta despre altele. Oricum eu rămân unică prin felul meu de a fi. Eu sunt eu şi eu citesc ce îmi place.”

Europa Liberă: Dacă tot vorbim despre o selecţie, imaginează-ţi că trebuie să clonăm potenţialul intelectual al naţiunii, în afară de Galaicu pe cine din scriitori i-ai mai pune pe lista de clonare ca să-i lăsăm moştenire intelectuală unei următoare generaţii?

Zina Bivol:
„Cred că pe primele rafturi s-ar afla Aureliu Busuioc, care este un îndrumător şi un bun sfătuitor pentru Emil Galaicu-Păun, nu în zadar trăieşte cât busuiocul.”
XS
SM
MD
LG