Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: O celulă teroristă acţionează în Germania


Neo-Naziști în timpul unei reuniuni la Nuremberg
Neo-Naziști în timpul unei reuniuni la Nuremberg

Organizaţia extremistă de dreapta, „Subterana Naţional-Socialistă“ (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU) este responsabilă pentru o serie de atentate xenofobe.




La sfîrşitul săptămînii trecute autorităţile germane au arestat două persoane suspectate de a fi împlicate direct sau indirect înr-o serie de atentate care au avut loc în ultimii 12 ani în R.F. Germania. Este vorba despre 10 victime, ucise cu sînge rece în mai multe localităţi, între anii 2000 şi 2006: opt turci, un grec şi o poliţistă germană. Pînă acum autorii acestor crime n-au fost identificaţi şi organele de poliţie nu au crezut că există vreo legătură între faptele comise în locaţii diferite.

Jurnal de corespondent: William Totok (Berlin)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct


După ce săptămîna trecută, Beate Zschäpe s-a predat poliţiei, s-a aflat că aceasta a făcut parte dintr-o organizaţie teroristă care acţiona de 12 ani, punînd la cale atentate contra unor persoane de origine ne-germană. Împreună cu doi complici, Uwe Mundlos şi Uwe Böhnhardt, a înfiinţat organizaţia „Subterana Naţional-Socialistă“. În anul 2007 s-a alăturat organizaţiei şi Holger G., care a fost arestat duminică.

Beate Zschäpe a incendiat săptămîna trecută locuinţa în care a stat cu cei doi complici care s-au sinucis înainte de a fi arestaţi. Locuinţa s-a aflat în oraşul est-german Zwickau. Aici teroriştii au trăit nestingheriţi, nefiind suspectaţi în vreun fel - nici de autorităţi şi nici de vecini.

În urma cercetării incendiului, s-a descoperit şi pistolul poliţistei ucise în 2007 la Heilbronn. Potrivit revistei „Der Spiegel”, cei trei au activat în deceniul trecut în cadrul unei organizaţii neonaziste (intitulată Thüringer Heimatschutz, THS) din landul răsăritean Turingia. După ce în 1998 poliţia a descoperit în locuinţele lor material explozibil şi literatură de propogandă, cei trei au dispărut. Sub identităţi false au reuşit să se ascundă, acţionînd în deplină conspirativitate.

Potrivit ziarului „Die Tageszeitung”, gruparea neonazistă din Turingia avea circa 170 de membri. Mulţi dintre ei, afirmă ziarul, s-au înscris în Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD).
Dezvăluirile legate de acţiunile teroriste ale grupului amintit au stîrnit o amplă dezbatere privind munca deficitară a serviciilor secrete şi cea a poliţiei.

S-a vorbit despre subestimarea terorismului extremist de dreapta şi despre incompetenţa autorităţilor care nu au stabilit vreo legătură între seria crimelor comise. În acelaşi timp s-a vorbit despre existenţa unei atmosfere generatoare de extremism xenofob în Germania răsăriteană. Făptaşii provin din Germania de est, deocamdată însă nu se cunosc prea multe detalii legate de biografia celor implicaţi, în vîrstă de peste 30 de ani.
Totodată s-a cerut din nou interzicerea Partidulului Naţional-Democrat din Germania (NPD) considerat drept o pepinieră ideologică pentru făptaşi de genul celor care au înfiinţat gruparea „Subterana Naţional-Socialistă“.
Previous Next

XS
SM
MD
LG