Linkuri accesibilitate

Mesajele Alianței Nord Atlantice trimise Georgiei


Secretarul general Nato, Anders Fogh Rasmussen la conferința de presă comună cu președintele Mikheil Saakashvili la 10 noiembrie 2011
Secretarul general Nato, Anders Fogh Rasmussen la conferința de presă comună cu președintele Mikheil Saakashvili la 10 noiembrie 2011

Koba Liklikadze: Rasmussen a spus foarte clar că Georgia trebuie să demonstreze că poate organiza alegeri libere şi corecte.






În vizita sa de săptămâna trecută la Tbilisi, secretarul-general NATO, Anders Fogh Rasmussen, le-a mulţumit georgienilor pentru că participă cu un contingent important de soldaţi la operaţiunea de menţinere a păcii din Afganistan, dar a spus totodată că Georgia mai are nevoie de multe reforme pentru a deveni membră a acestei alianţe. Am stat de vorbă despre însemnătatea acestui mesaj şi a acestei vizite cu jurnalistul la serviciul georgian al Europei Libere, expertul militar Koba Liklikadze:

Koba Liklikadze: „Eu cred că de această dată Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost mai
Koba Liklikadze
Koba Liklikadze
​explicit ca niciodată. El desigur a lăudat Georgia pentru reformele pe care le face, iar aceste reforme într-adevăr au loc, dar a mai spus următorul lucru foarte important pentru Georgia, aflată acum în pragul a două scrutine, parlamentarele şi prezidenţialele, din 2013. El a spus că pentru NATO şi pentru UE sunt foarte importante aceste alegeri ca să înţeleagă în sfârşit dacă Georgia este sau nu o ţară în esenţă democratică?

Probabil sună ciudat, dar în Georgia, cu excepţia alegerilor din 1990, orice scrutin a fost un potenţial război civil care s-a terminat fie cu revoluţie, fie cu alte forme nedemocratice de schimbare a puterii. Rasmussen a spus foarte clar că acum Georgia trebuie să demonstreze că poate organiza alegeri libere şi corecte.

Şi încă un mesaj foarte clar a fost formulat de Secretarul General NATO în cadrul acestei vizite: El a mulţumit georgienilor că trimit soldaţi în Afganistan, el a spus că se închină în faţă soldaţilor care au decedat acolo, dar că Georgia trebuie să înţeleagă: contribuţia sa în Afganistan nu are nimic în comun cu problema aderării la NATO.”

Europa Liberă: De ce există asemenea îndoieli, din moment ce puterea de la Tbilisi spune că democratizarea, integrarea euroatlantică sunt obiectivele sale strategice?

Koba Liklikadze:
„Pentru că în Georgia este un regim autoritar, chiar dacă cu faţă reformatoare. Pentru că nu există nici un minister, nici o instituţie, chiar şcoală care ar fi condusă de o persoană care nu ar fi membră a mişcării naţionale condusă de domnul Saakashvili. Iar opoziţia georgiană este expusă unui mare risc ori de câte ori au loc alegeri. Toate resursele administrative sunt îndreptate împotriva ei. De aceea, Occidentul cere Georgiei să demonstreze că merită să fie primită în UE sau NATO prin organizarea unor alegeri libere. Nu cum au fost cele din 2007 când au existat represiuni împotriva protestatarilor urmate de anticipate, corectitudinea cărora este sub un mare semn de întrebare.”

Europa Liberă: Credeţi că Mihail Saakashvili va apleca urechea la ceea ce i-a spus Secretarul General NATO despre problemele din procesul electoral, problemele minorităţilor politice sau ale libertăţii presei?

Koba Liklikadze:
„Nu, deocamdată nu există nici un semn că Saakashvili ia în vedere asemenea îndemnuri. Dimpotrivă, el a iniţiat un amendament al Constituţiei care să-i permită să devină prim-ministru, adică vrea să repete scenariul rusesc. Să devină premier, iar după un timp să revină la preşedinţie. Şi o asemenea perspectivă nu are cum să nu îngrijoreze Occidentul. Iar despre presă: majoritatea canalelor TV sunt finanţate şi lucrează pentru putere, iar mass-media independente care mai există se află într-o situaţie extrem de dificilă.”

Europa Liberă: Credeţi că aceastea sunt motivele principale din care Georgia nu este încă în NATO?

Koba Liklikadze:
„Se prea poate. Deşi nu putem să facem abstracţie de ceilalţi factori, cei externi cum ar fi presiunile Rusiei, Osetia şi Abhazia. Membrele NATO înţeleg că scoaterea armatei străine este o sarcină căreia Georgia nu-I poate face faţă de una singură. Dar în chestiuni care ţin de politica internă doar Georgia poate proba că împărtăşeşte valorile europene. E imposibil să fii democrat la amiază, iar seara – să devii autocrat, iar spre dimineaţă – să devii Putin. Aşa nu merge. Trebuie să fii democrat douăzeci şi patru de ore din zi.” Declarații făcute de Koba Liklikadze, expert militar în serviciul georgian al Europei Libere.
XS
SM
MD
LG