Linkuri accesibilitate

Italia după Berlusconi


Mario Monti
Mario Monti

Mario Monti, un renumit economist italian şi fost comisar al Uniunii Europene, a acceptat mandatul de premier al Italiei.


Mario Monti, un renumit economist italian şi fost comisar al Uniunii Europene, a acceptat, duminică, mandatul de premier propus de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, într-o încercare de a readuce Italia în rîndul ţărilor creditate cu încredere de investitori. Sarcina lui Monti nu va fi una uşoară şi el va încerca să alcătuiască cît mai repede un guvern de tehnocraţi care să îl sprijine în acest efort şi care să scoată Italia din actuala criza economică în care se află. Relatarea corespondentului Europei Libere, Gregory Feifer, este rezumată de Oana Serafim.


Italia după Berlusconi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct


„În acest moment foarte dificil pentru Italia, într-o situaţie tulbure în Europa şi în lume, ţara trebuie să facă faţă provocărilor. Trebuie să îşi revină şi trebuie să devină un element de putere şi nu de slăbiciune al Uniunii Europene, pe care italienii au fondat-o şi în care trebuie să devenim protagonişti…” - o declaraţie de duminică a lui Mario Monti, de la acceptarea nominalizării sale de către preşedintele Italiei ca succesor al premierului Silvio Berlusconi.

Monti va trebui să acţioneze extrem de rapid şi să nu piardă prea mult timp cu negocierile pentru formarea noului cabinet, caci situaţia economică nu îi va permite. Un guvern eficient va trebuie instaurat la Roma în cîteva zile. Italia trebuie să plătească sau să refinanţeze în aprilie bonduri în valoare de 267 de miliarde de dolari, iar încrederea investitorilor a scăzut dramatic în ultima perioadă. Un obiectiv despre care a vorbit si preşedintele Napolitano:

„Este o responsabilitate pe care o avem în faţa întregii comunităţi internaţionale pînă ce vom avea stabilitatea sistemului monetar comun şi vom reuşi să ajungem cu Europa la o creştere economică globală.”

Monti ar putea rămîne premier pînă la alegerile viitoare din 2013, dar partidul domnului Berlusconi a spus că va accepta un guvern Monti numai pe o perioada limitată de timp şi pînă la organizarea de alegeri anticipate:

„Monti e un om foarte capabil aşa cum spune toată lumea şi cred că ar putea să scoată Italia din acest haos.”, declara ieri la Roma, Marinella, salutînd plecarea de la putere a lui Berlusconi.

Acelaşi gînd are şi Luciano, un alt locuitor al Romei, dar care e mai puţin încrezător în şansele rapide ale Italiei de a a-şi reveni cu un guvern de tehnocrați: „Nu pot să spun dacă Monti o să fie bun sau rău, pentru ca nu ştim încă nimic, dar cel mai important lucru este că am scăpat de Berlusconi.”

Dar Berlusconi, după opt ani şi jumătate de a se afla la cîrma guvernului italian şi la 70 de ani, nu îşi recunoaşte vreo vină pentru actuala situaţie dramatică a economiei Italiei şi a lăsat să se înţeleagă ieri, la un post de televiziune că nu are de gînd să părăsească lumea politică:

„Vreau să le spun ceva celor care au salutat si aplaudat aflînd că mi-am dat demisia. Trebuie să le spun limpede că de mîine îmi vor dubla eforturile ca să reînnoiesc Italia.” Si, încă şi mai mult, a spus că demisia sa ar fi un „act de generozitate”.

Dacă, aşadar, astăzi bursele s-au deschis într-o uşoară creştere, mai cu seamă datorită veştilor din Italia, miercuri, toți ochii se vor îndrepta spre Grecia din nou, unde noul premier, şi el un tehnocrat, Lucas Papademos, şi el, ca şi Monti văzut ca o garanţie a „salvării” va avea de trecut votul de investitură în Parlamentul de la Atena.
XS
SM
MD
LG