Linkuri accesibilitate

România ar putea avea mai puţini parlamentari


Parlamentul României
Parlamentul României

Trecerea la un Parlament format dintr-o singură cameră nu poate fi posibila fără concursul opoziţiei.


În România coaliția de guvernământ a luat astăzi mai multe decizii de reorganizare a structurilor de conducere, inclusiv reducerea numărului de parlamentari. Relatează de la București Sabina Fati.

Coalitia de guvernamint din Romania se pregateste de modificari substantiale ale regulilor electorale. Astfel democrat-liberalii, progresistii si maghiarii au hotarit sa reduca numarul total al parlamentarilor de la 500 la 388, iar cele doua camere ale Parlamentului Romaniei sa fie alese in mod diferit, ceea ce ar fi o premiera in istoria politica a tarii.

Senatul si Camera Deputatilor au atributii similare, sint alese la fel si ca atare functioneaza in deplina simetrie. In 2009 la alegerile prezidentiale, Traian Basescu a initiat si un referendum pe aceasta tema din care a rezultat ca peste 80 la suta dintre romani isi doresc reducerea numarului de parlamentari, iar peste 70% sint de acord cu trecerea la un parlament unicameral.

Aceasta majoritate covirsitoare de oameni vor desfiintarea Senatului din doua motive: in primul rind costurile sint prea mari si in al doilea rind cele doua camere ale parlamentrului romanesc sint repetitive si singurul sens al existentei lor este de tergiversare a procesului legislativ.

Trecerea la un Parlament format dintr-o singura camera nu poate fi insa posibila fara concursul Opozitiei, fiindca acest lucru implica modificarea Constitutiei, iar revizuirea Legii Supreme are nevoie de votul a 66% din numarul total al senatorilor si deputatilor, adica doua treimi.

Presedintele Romaniei a initiat procedura de modificare a Constitutiei, dar lucrurile sint blocate si nu exista sanse reale ca opozitia si puterea sa ajunga la un numitor comun in aceasta privinta. De aceea coalitia de guvernamint a decis astazi sa treaca la planul B si sa reduca numarul parlamentarilor, urmind ca, potrivit proiectului, Camera Deputatilor sa aiba 300 de membri, iar Senatul 88, cate doi din fiecare judet si sector al Bucurestiului.

De asemenea, cele doua camere vor fi alese diferit, Senatul prin vot uninominal, in vreme ce Camera Deputatiolr prin vot mixt.

Liderii partidelor aflate la putere au acceptat aceste variante de compromis, dar deja mai multi democrat-liberali s-au declarat nemultiumiti de ideea votului mixt cu compensare pe lista, fiindca PDL miza pe uninominalul pur si/sau din doua tururi, in care invingatorul ia totul.

Liderii maghiari nu puteau accepta totusi aceasta formula, fiindca in acest fel ar fi fost subreprezentati in parlament. Cum se stie, sistemul uninominal favorizeaza doar marile partide, eliminindu-le pe celelalte din arhitectura parlamentara.

Deciziile luate de partidele din arcul guvernamental ar urma sa fie trecute cit mai repede prin Parlamentul Romaniei, modificind inclusiv data alegerilor locale, programate de obicei la inceputul verii, in asa fel incit scrutinul parlamentar si cel local sa aiba loc in aceeasi zi. Din ratiuni economice, dar si pentru a-i favoriza pe cei aflati la putere.

Politigraf

XS
SM
MD
LG