Linkuri accesibilitate

14.11 - Chișinău: Sosirea noului ambasador al Statelor Unite la Chișinău


Ambasadoarea Pamela Hyde Smith
Ambasadoarea Pamela Hyde Smith

P. Hyde Smith: „Intenția noastră este de a contribui la eforturile pe care Moldova însăși le face în direcția reintegrării sale teritoriale și pe calea edificării unei democrații stabile și mai prospere.”




14 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Sosirea noului ambasador al Statelor Unite la Chișinău.

Astăzi a sosit la Chișinău noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, doamna Pamela Hyde Smith. Ina Corețchi s-a aflat la aeroport unde aceasta a făcut primele declarații pentru presă.

Astăzi la Chișinău a sosit noua ambasadoare a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova Pamela Hyde Smith. În sala delegațiilor oficiale a Aeroportului internațional Chișinău noul ambasador extraordinar și plenipotențiar a făcut o declarație pentru presă în limba română, în care a spus că este onorată să reprezinte Statele Unite în Republica Moldova. Ambasadoarea și-a exprimat disponibilitatea să colaboreze cu oficialitățile moldovene și să contribuie la democratizarea Republicii Moldova.

Pamela Hyde Smith: ,,Consider numirea mea ca ambasadoare a Statelor Unite ale Americii în țara dumneavoastră drept o onoare și un privilegiu. Nutresc speranța să lucrez îndeaproape cu președintele Voronin, cu prim-ministru Tarlev, cu membrii Parlamentului și ai Guvernului în țara Dumneavoastră. Îmi voi concentra atenția, de asemenea, asupra programelor Statelor Unite de asistență și schimburi pe care le promovăm. Intenția noastră este de a contribui la eforturile pe care Moldova însăși le face în direcția reintegrării sale teritoriale și pe calea edificării unei democrații stabile și mai prospere.”

Noua ambasadoare a ținut să mulțumească Republicii Moldova pentru susținerea arătată Statelor Unite după atacurile teroriste din 11 septembrie.

Pamela Hyde Smith: ,,Statele Unite sunt recunoscătoare Moldovei pentru prietenia pe care aceasta ne-a arătat-o în noua situație internațională de după atacurile teroriste. Aș dori să subliniez că nu ducem o luptă împotriva Islamului, împotriva unei religii sau a unui popor. În schimb noi am declarat un război terorismului. În această luptă ni s-au alăturat Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană, NATO și alte țări, printre care îmi face foarte mare plăcere să spun că e și Moldova.”

Ambasadoarea a spus că evită să facă comentarii de orice fel atâta timp cât nu a prezentat lui Vladimir Voronin scrisorile de acreditare. Potrivit unui comunicat de presă al ambasadei americane la Chișinău, Pamela Hyde Smith a depus jurământul în calitatea sa de ambasada americană în Republica Moldova pe 2 noiembrie curent.

Până a fi numită ambasadoare la Chișinău, Pamela Smith a îndeplinit funcția de ministru consilier pentru presă și cultură la ambasada americană în Marea Britanie. Printre alte misiuni, pe care le-a îndeplinit în străinătate se numără cele de atașat de presă la ambasada Statelor Unite la Jakarta și atașat cultural la ambasada americană la Belgrad. Prima misiune în străinătate a Pamelei Smith a fost la ambasada Statelor Unite în România. În comunicat se menționează că în afară de limbile engleză și română, ambasadoarea americană cunoaște franceza, sârba și croata și indoneziana.

În 1991 Pamela Smith a fost distinsă cu Premiul de onoare superior al Agenției de informații a Statelor Unite. Amintim că Pamela Hyde Smith l-a succedat pe Rudolf Perina, care a fost numit recent negociator special în cadrul Departamentului de stat pentru noile state independente.

Rămânând la tema relațiilor moldo-americane, vom menționa că ieri ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Dudău, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite a transmis secretarului de stat adjunct al Departamentului de stat Richard Armitage un mesaj special al președintelui Vladimir Voronin adresat omologului său american George W.Bush. Potrivit unui comunicat al Ministerului moldovean de Externe, diplomatul american a reiterat disponibilitatea Statelor Unite de a continua asistența tehnică și umanitară în sprijinul dezvoltării democratice a Republicii Moldova. El a subliniat importanța îndeplinirii de către Guvernul de la Chișinău a condițiilor impuse de organismele financiare internaționale pentru reluarea finanțării Republicii Moldova.

În cadrul dialogului cu Nicolae Dudău Richard Armitage a exprimat susținerea deplină a Statelor Unite ale Americii față de crearea unui spațiu vamal național unic și securizării frontierei de Est a Republicii Moldova.

Din Chișinău, Ina Corețchi, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG