Linkuri accesibilitate

12.11 - Chișinău: Plecarea celei de-a doua granituri de tren cu tehnică militară rusească din Transnistria


Experţii OSCE verifică alte două eşaloane cu piese de artilerie, care vor porni spre Rusia până la sfârşitul acestei luni.




12 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Plecarea celei de-a doua granituri de tren cu tehnică militară rusească din Transnistria.

Cea de-a doua garnitură de tren cu armament din dotarea fostei Armate a 14-a a putut pleca, în sfârşit, spre Federaţia Rusă, după ce fusese blocată câtăva vreme în Tiraspol la ordinul liderului transnistrean Igor Smirnov. Amintim că reluarea evacuării tehnicii militare din Transnistria a fost posibilă după ce Rusia a acceptat să plătească administraţiei de la Tiraspol o compensaţie în valoare de o sută de milioane de dolari în contul datoriilor acesteia pentru consumul de gaze naturale. Detalii de la Viorica Zaharia.

Un eşalon cu tehnică militară din dotarea fostei armate a 14-a ruse a pornit astăzi din gara Tiraspol spre oraşul Iaroslav din Federaţia Rusă. Încărcătura conţine 48 de maşini blindate şi este a doua garnitură pe care militarii ruşi o evacuează din regiunea transnistreană. Eşalonul urmând să pornească spre Federaţia Rusă duminică dimineaţa însă autorităţile separatiste s-au opus evacuării acestuia. Potrivit unor surse din cadrul Misiunii OSCE în Republica Moldova, astăzi militarii ruşi au reuşit să obţină în sfârşit acordul liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, pentru evacuarea tehnicii militare.

Prima garnitură, conţinând 125 de piese de artilerie şi maşini blindate a fost evacuată acum trei zile. Potrivit Misiunii OSCE la Chişinău aceasta a ajuns deja în Federaţia Rusă. Experţi militari din Germania şi Statele Unite, precum şi doi reprezentanţi ai Misiunii OSCE la Chişinău au inspectat încărcarea tehnicii militare.

În prezent experţii OSCE verifică alte două eşaloane cu piese de artilerie, care vor porni spre Rusia până la sfârşitul acestei luni. Ruşii îşi retrag tehnica militară din regiunea transnistreană în conformitate cu Tratatul forţelor armate convenţionale în Europa, semnat în 1999 la Istanbul. Atunci Federaţia Rusă s-a angajat să retragă sau să caseze până la sfârşitul acestui an toată tehnica militară grea din stânga Nistrului.

În total urmează să fie retrase 108 tancuri, 214 blindate, 7 elicoptere şi 125 de piese de artilerie. Responsabilul pentru relaţiile cu publicul din cadrul Misiunii OSCE la Chişinău, Mati Sidorov, consideră că Federaţia Rusă va reuşi să-şi onoreze angajamentele asumate prin acordul FACE. În ce priveşte evacuarea muniţiilor şi armamentului, depozitate în localitatea Colbasna din stânga Nistrului, Mati Sidorov spune că Moscovei îi va fi mai greu să le retragă până la sfârşitul anului 2002, deoarece evacuarea muniţiilor încă nu a început.

Mati Sidorov: „La Istanbul au fost stabilite două termene: unul era termenul în cadrul FACE, sau cu armamentele convenţionale. Noi suntem deja convinşi că nu va fi greu pentru Rusia de a îndeplini obligaţiunile din FACE. Toate armamentele care acum sunt încărcate şi sunt pe drum spre Rusia sunt în cadrul acestui acord. Mai greu va fi cu muniţiile de la Colbasna, asta va fi mai greu, dar şi cu acestea lucrările merg înainte şi avem toate speranţele că Rusia va împlini obligaţiunile sale.”

Depozitul de la Colbasna conţine, potrivit experţilor Misiunii OSCE la Chişinău, peste 42 de mii de tone de armament şi muniţii. Dintre aceste 25 mii de tone urmează să fie casate, restul vor fi evacuate în Federaţia Rusă până la sfârşitul anului 2002, în conformitate cu angajamentele asumate de Moscova în 1999 la summit-ul OSCE de la Istanbul.

Din Chişinău, Viorica Zaharia, Radio Europa Liberă.

*

Preşedintele Vladimir Voronin a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Pavel Petrovschi, cu care a discutat despre pregătirea vizitei sale oficiale la Moscova din 18-20 noiembrie. În cadrul acestei vizite Vladimir Voronin se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, împreună cu care urmează să semneze tratatul politic de bază dintre cele două ţări. Într-un comunicat de la Preşedinţie difuzat astăzi se apreciază că semnarea tratatului va contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, pe care şefii celor două state le-au apreciat ca fiind strategice.
XS
SM
MD
LG