Linkuri accesibilitate

Bulgaria e nevoită să reducă cheltuielile bugetare


Guvernul promite că nu vor fi afectate activitățile sociale.




În Grecia a fost investit astăzi un nou guvern de unitate națională condus de fostul bancher Lucas Papademos. Cabinetul de coaliție va avea misiunea să salveze țara de faliment și eliminarea din zona euro cu ajutorul unui nou pachet de ajutoare internaționale și măsuri de austeritate. Senatul Italiei, principala îngrijorare a zonei euro, a aprobat astăzi un pachet de stabilitate financiară. Ultima țară europeană care a anunțat că este nevoită să-și reducă planurile de cheltuieli bugetare este Bulgaria. Relatează de la Sofia, Petio Petkov.

Bulgaria e nevoită să reducă cheltuielile bugetare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00
Link direct



Viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov i-a surprins pe deputați prin declarația că proiectul de buget va fi retras din Parlament și rectificat. Măsura, fără precedent în istoria țării, se impune ca o reacție la deteriorarea conjuncturii economice internaționale și la criza datoriilor.

Viceprim-ministrul a promis că de pe urma rectificării proiectului de buget nu vor fi afectate activitățile sociale. Reduceri se vor face însă în multe alte sectoare. Vor fi efectuate concedieri în administrație. Din structura rezervei de stat, de pildă, vor fi dați afară 600 de funcționari.

În vederea garantării stabilității sistemului social este posibilă majorarea, cu doi ani mai devreme, a vârstei de pensionare. Stagiul de pensionare al militarilor și polițiștilor va putea fi majorat de la 25 la 27 de ani iar recompensa financiară să fie redusă de la 20 la 15 de salarii brute.

Nu va fi finanțat din buget proiectul nuclear „Belene”.

Menținerea deficitului bugetar la nivelul prevăzut de 1,35% din PIB va rămâne principalul scop al ministerului de finanțe.

Membri ai opoziției socialiste au constatat că proiectul de buget definit cu o săptămână în urmă drept pesimist devine astăzi unul optimist. Creșterea veniturilor cu echivalentul a 500 de milioane de euro pare puțin probabilă. În condițiile actuale foarte greu vor putea fi asigurate investițiile în valoare de 800 de milioane de euro. În locul creșterii prevăzute de aproape 3 procente economia va putea rămâne la nivelul anului 2011. Este posibilă și o scadere. Șomajul se va menține mai mare de 12 procente.

Socialiștii întreabă de unde vor veni cele 500 de milioane de euro venituri suplimentare din TVA în condițiile în care nu se prevede o creștere proporțională a consumului.

După cum a declarat ex-ministrul economiei și energeticii Rumen Ovciarov, este o absurditate și prognoza că în cursul anului viitor din fondurile Uniunii vor fi obținute 3 miliarde euro având în vedere că totalul din ultimii 4 ani este de numai 1,2 miliarde.
XS
SM
MD
LG