Linkuri accesibilitate

Moldova și Ucraina: nevoia soluționării în comun a litigiilor comerciale


La încheierea lucrărilor comisiei mixte moldo-ucraineană.




La Chișinău s-au încheiat astăzi lucrările comisiei de cooperare a guvernelor Moldovei și Ucrainei, care s-a întrunit săptămâna aceasta pentru prima dată în 5 ani. Părțile și-au făcut promisiuni reciproce pentru îmbunătățirea comerțului și cooperării în domeniul energiei electrice. Relatează Alla Ceapai.


Aderarea comună la Organizaţia Europeană a Operatorilor de Sistem pe Piaţa Energetică este unul dintre scopurile pe care şi le-a propus comisia interguvernamentală moldo-ucraineană, spune Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr: „Am început consultările privind semnarea unui acord interguvernamental privind funcţionarea paralelă a sistemelor noastre energetice. Moldova poate şi vrea să fie acel teren propice prin care va avea loc tranzitarea energiei electrice ucrainene spre piaţa europeană. Astfel, optăm bilateral pentru integrarea comună în ceea ce numim noi piaţa energetică pan-europeană. ”

Totodată, partea moldoveană s-a arătat interesată de construcţia unei noi linii electrice Bălţi - Dnestrovsk, ceea ce în opinia analistului economic, Ion Preaşcă va contribui la creşterea securităţii energetice a Republicii Moldova: „Linia Bălţi-Dnestrovsk, Ucrainei poate că îi trebuie, dar poate că nu îi trebuie şi pentru ca să o intereseze s-a decis că va fi construită încă o linie Bălţi-Suceava prin care Ucraina va putea transporta energia electrică în România şi alte ţări din Europa.”

Necesitatea discutării problemelor energetice, dar mai ales soluţionarea în comun a litigiilor comerciale dintre Moldova şi Ucraina au constituit motivele principale pentru reluarea activităţii comisiei, după cinci ani de pauză, susţine Ion Preaşcă. Expertul face referire la conflictul din 2008, cînd Moldova a impus o taxă ecologică pentru produsele din Ucraina, în timp ce Kievul, în replică, a mărit accizele pentru băuturile alcoolice moldoveneşti. Conflict a intrat şi în atenţia Organizaţiei Mondiale a Comerţului, spune Ion Preaşcă: „Taxa ecologică pentru ambalajele tetra pack ucrainenii susţineau că nu este plătită de producătorii moldoveneşti şi respectiv ei erau disciminaţi pe piaţa moldovenească. La ucraina s-au impus anumite taxe la produsele alcoolice moldoveneşti vinuri, divinuri. Şi era normal să se întîlnească. Dacă se rezolvă bilateral e bine, dacă nu atunci va fi discutat la OMC, şi pot fi şi sancţiuni. ”

În acest sens, Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a promis că începînd cu anul viitor produsele ucrainene ambalate în tetra-pack vor fi scutite de taxa ecologică: „Moldova şi-a îndeplinit promisiunea de a nu aplica taxa ecologică discriminatorie la produsele din Ucraina. Şi partea ucraineană şi-a asumat responsabilitatea de a întreprinde măsuri în acest sens.”

Partea ucraineană ar urma să revadă accizele la băuturile spirtoase moldoveneşti. Însă Iurie Boiko, ministrul energeticii de la Kiev, nu a precizat cînd anume se va întîmpla acest lucru: „Nu prin instanţele de judecată şi nu prin intermediari trebuie să căutăm compromisul în relaţiile noastre. Noi vom găsi soluţii pentru ca agenţii economici din Moldova să se simtă confortabil la noi în ţară şi respectiv cei din Ucraina să se simtă bine pe piaţa din Moldova.”

În cadrul şedinţei de astăzi s-a convenit şi semnarea unui acord de cooperare intre Organizaţia pentru atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor din Moldova şi instituţia similară din Ucraina. Următoarea şedinţă a comisiei mixte moldo-ucrainene ar urma să aibă loc la Kiev în primăvara anului viitor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG