Linkuri accesibilitate

Georgia: un candidat la președinție deranjant


Omul de afaceri și filantropul Bidzina Ivanișvili
Omul de afaceri și filantropul Bidzina Ivanișvili

Bidzina Ivanișvili: „Trebuie să începem procesul de creare a unei justiții cu adevărat independente.





Un enigmatic miliardar și filantrop georgian care a făcut avere în Rusia, i-a aruncat mănușa președintelui Mihail Saakașvili înaintea alegerilor parlamentare de la anul. Dar, odată intrat în politică după un deceniu petrecut în satul său natal, Bidzina Ivanișvili a constatat că nu-i va fi ușor. Alexandru Eftode rezumă relatarea serviciul georgian al Europei Libere despre acest caz intrigant.

Cu un an înaintea alegerilor parlamentare din Georgia, pe care Mișcarea Națională Unită a lui Mihail Saakașvili se pregătea să le câștige fără probleme, cel mai bogat om al țării a provocat agitație pe scena politică.
Pe neașteptate, în luna septembrie, businessmanul Bidzina Ivanișvili a anunțat că intră în politică, va înființa mișcarea Visul Georgian și va demola dominația președintelui:

„Aceste alegeri vor fi cu totul diferite, iar Saakașvili și oamenii săi n-ar trebui să-și facă iluzii că vor putea continua ca până acum”, spune omul de afaceri în cuvintele căruia președintele georgian a devenit un lider autoritar și violent pe care nu l-ar mai vota nici propria mamă.

În vârstă de 55 de ani, Ivanișvili și-a petrecut ultimul deceniu din viață retras în orășelul său natal Chorvila, la 150 kilometri vest de Tbilisi, de unde dirija și finanța numeroase acțiuni de binefacere. Revista Forbes îi estimează la 5,5 miliarde de dolari averea făcută în Rusia în anii 1990.
Punctul său forte, averea, s-a dovedit și punctul slab, exploatat de suporterii președintelui Saakașvili, ca deputatul Mișcării Naționale Unite, Giorgi Gabașvili. Gabașvili a folosit televiziunea de stat a Georgiei pentru a-l acuza pe omul de afaceri că ar fi omul Kremlinului. „Să ai acțiuni de câteva miliarde de dolari în Rusia înseamnă inevitabil să ai legături strânse cu Kremlinul”, a spus deputatul georgian.

Mai întâi, guvernul președintelui Saakașvili l-a lipsit pe Ivanișvili de cetățenia georgiană, pe motiv că deține cetățenia rusă și cea franceză. Apoi poliția a percheziționat o filială a băncii sale, Cartu Bank acuzată de spălare de bani.

Ivanișvili a spus că își va vinde acțiunile din Rusia și va renunța la cele două cetățenii suplimentare. Dar, așa cum a rămas fără cea georgiană iar legea îl împiedică să conducă un partid politic, omul de afaceri se gândește la alte opțiuni, de pildă aceea ca mișcarea Visul Georgian să fie condus de unul din copii săi.

Singurul scop al intrării sale în politică, spune Ivanișvili, este să realizeze reforme sistemice care să permită dezvoltarea democrației bazată pe economia de piață în Georgia:

„Trebuie să începem procesul de creare a unei justiții cu adevărat independente. Trebuie să fie un proces ireversibil. Media trebuie să devină liberă. Avem nevoie de un climat atractiv pentru investitori. Crearea locurilor de muncă va fi un scop central al politicilor noastre”, a spus Ivanishvili în opinia căruia președintele actual ar face totul invers. Pe plan extern, omul de afaceri vrea normalizarea relațiilor cu Rusia, dar menținerea cursului de integrare europeană. Despre aderarea la NATO spune că este „singura alternativă” a Georgiei.

Obiectivele au fost anunțate pe 1 noiembrie la o conferință de presă, transformată în haos de mulțimea de jurnaliști printr-o cacofonie de întrebări. Cum să conducă o țară dacă nu poate stăpâni o conferință de presă, au spus imediat criticii. Potențialii parteneri ca Irakli Alasania, șeful mișcării de opoziție Georgia Noastră - Democrații Liberi au salutat intrarea lui Ivanișvili în politică.

Ivanișvili s-a ferit mereu să fie în centrul atenției. În ultimii 10 ani a acordat un singur interviu ziarului rus „Vedomosti" în 2005, în care a spus că nu-i place să ia parte la evenimente publice sau petreceri unde trebuie să se poarte nefiresc. Ar fi avut numeroase ocazii pentru că a cheltuit milioane de dolari în acțiuni de binefacere, cele mai multe pentru întărirea culturii. A restaurat biserici și teatre în întreaga țară, plătește pensii academicienilor și oamenilor de cultură. Mulți beneficiari spun că nu l-au întâlnit niciodată personal.

Este deosebit de generos cu localitatea sa natală și locuitorii ei. Între altele, până în 2009 a plătit serviciile comunale pentru 60 de mii de oameni. Criticii spun, însă, că în felul acesta ucide spiritul de inițiativă.

Între timp, atacurile din partea autorităților par să-i aducă și foloase omului de afaceri. De exemplu, într-o campanie de solidaritate și-au deschis conturi la banca sa aproximativ cinci mii de oameni într-o singură săptămână.

Într-un jurnal săptămânal în programele serviciului georgian al Europei Libere, Ivanișvili a recunoscut că mai are multe de învățat în politică. „Am nevoie de critică și reacții, a spus el, ca să nu mai fac greșeli pe viitor”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG