Linkuri accesibilitate

„Potenţialul adevărat al grupului Dodon”


Igor Dodon
Igor Dodon

Comentatorii din presă despre fuga celor trei fruntași comuniști - Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc.


Directorul Agenţiei de ştiri Info-Prim Neo, Valeriu Vasilica, este de părere ca potenţialul adevărat al grupului Dodon va putea fi estimat abia atunci când vor fi date în vileag adevăratele ţinte, urmărite de cei trei deputaţi, care au abandonat grupul parlamentar al comuniştilor.


Fuga grupului Dodon din partidul comuniștilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct



Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică: „Dodon se vede pe de o parte ca un fenomen cu alură pozitivă şi mă refer în special la faptul că a diluat acel monopol dur al Partidului Comuniştilor. Partea neclară deocamdată este ţinta reală pe care o are Dodon. Pe de altă parte mi se pare că pretenţiile anunţate sunt uşor exagerate. Doar trei deputaţi nu pot pretinde să reformateze o guvernare. De fapt ei au deschis un culoar, dar se va merge pe acest culoar va fi reală ponderea lor depinde totuşi de Alianţa pentru Integrare Europeană. La alegerea preşedintelui, la părerea mea, nu influenţează în nici un fel calitatea guvernării. Totul depinde de starea Alianţei pentru Integrare Europeană. Deocamdată lucrurile aici nu sunt clare şi nu ştiu dacă gestul lui Dodon ajută.”

Redactorul sef al Ziarului de gardă, Aneta Grosu, tratează cu prudenţă avalanşa mediatică declanşata de grupul Dodon.

Aneta Grosu
Aneta Grosu
Aneta Grosu: „Se pare că Dodon îşi imaginează foarte multe despre propria sa persoană. Mă amuză mai mult cei care încearcă să-l încurajeze şi să creeze o optică asupra acestui fenomen, inoculând că Dodon ar avea puteri supraomeneşti şi că de el ar depinde depăşirea crizei politice din Republica Moldova. Văd un fel de scenariu cam primitiv, pentru că de când au plecat de acolo nu am auzit nici o declaraţie a Zinaidei Greceanîi, nu am auzit ce crede doamna Abramciuc. Iar faptul că Dodon schimbă secera şi ciocanul pe steaua roşie a Partidului Socialiştilor nu ar trebui să ne încurajeze într-o măsură atât de mare pentru că Dodon rămâne cel care a fost. Dacă am ajuns noi să alegem din tot ce avem fără de partid o personalitate, care a mers mână de mână ani în şir cu comuniştii, cred că stăm cam searbăd. De altfel mă gândeam: unde este persoana sau personalitatea pe care le-ar fi ruşine să nu o voteze cei care sunt azi în Parlament?”

Nicolae Negru, comentator politic la trustul de presa Jurnal, considera ca Alianţei de guvernare i s-a oferit o şansă, pe care doar un leneş o poate rata. Sau un neisprăvit, conchide analistul.

Nicola Negru: „E o importantă schimbare de decor, de raport de forţă. Şi această situaţie nouă este determinată de ieşirea lui Dodon şi a altor doi deputaţi din PCRM.”

Europa Liberă: Dar are un potenţial suficient ca să obţină alegerea preşedintelui în condiţiile în care le-a înaintat?

Nicolae Negru
Nicolae Negru
Nicolae Negru: „Sunt trei voturi, e nevoie de 61 de voturi, chiar cu un vot mai mult. Dar acum depinde cât de dispus va fi el să aleagă preşedintele, pe de o parte. Şi pe de altă parte cât de dispuşi la compromisuri vor fi ceilalţi, mă refer la Alianţa pentru Integrare Europeană. Alianţa este într-o situaţie mai bună. Acum Igor Dodon este cel care ar trebui să se tramă de alegeri anticipate, fiindcă alegerile anticipate nu-i garantează intrarea în Parlamentul viitor. Prin urmare va trebui să fie mai dispus spre compromis decât de exemplu, Partidul Comuniştilor. De aceea eu cred că şansele de alegere a preşedintelui au crescut până la 99 la sută şi numai un procent acolo ar putea să nu fie ales preşedintele, dar acest procent ar trebui să-l punem pe seama inconştienţei politicienilor noştri. Numai în cazul acesta nu am putea alege preşedintele. În primul rând Alianţa pentru Integrare Europeană o să fie cea care va plăti pentru declanşarea alegerilor anticipate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG