Linkuri accesibilitate

Igor Dodon şi planul rusesc al schimbului de generaţii (C.Ghinea / România libera)


Victor Ponta în ofsaid (Grigore Cartianu / Adevarul)


Cristian Ghinea comenteaza astazi pe larg, in Romania libera, cel mai incitant eveniment politic de la Chisinau: demisia din Partidul Comunistilor a trei lideri marcanti, dintre care primii doi foarte apropiati lui Vladimir Voronin: Igor Dodon, Zinaida Greceanii si Veronica Abramciuc. De altfel, politica din Republica Moldova se caracterizeaza, in utlima vreme – considera comentatorul – printr-o alternanta de lentoare exasperanta si topaiala furibunda. Chiar daca cele trei voturi dislocate de la comunisti ar permite alegerea presedintelui tarii, artimetica nu spune destul.


Revista presei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct



Mai intai, Igor Dodon a formulat conditiile, in numele celor trei. Prima dintre ele – alegerea unui presedinte independent politic si competent, ceea ce nu e usor de gasit. Pe de alta parte, trebuie luate in calcul si reactiile din tabara puterii, unde anticomunistul Mihai Ghimpu priveste cu suspiciune pe toata lumea si avertizeaza de mult ca Vlad Filat face jocuri pe sub masa cu comunistii sau ca, cel putin, vrea sa se debaraseze de liberali. Pentru Ghimpu – si nu numai – sprijinul oferit de Greceanii, Dodon si Abramciuc tine de solutiile imorale. Cristian Ghinea spune despre Zinaida Greceanii ca ar fi un fel de Nicolae Vacaroiu, un politician sters, genul de supravietuitor politic foarte bine folosit ca instrument de catre lideri precum Vladimir Voronin. Igor Dodon este asezat sub un scenariu mult mai interesant. Nu e exclus, se arata in Romania libera, ca plecarea sa de la comunisti sa se fi facut cu acordul Moscovei, care l-ar fi inclus intr-un plan mai larg de inlocuire de generatii: la Tiraspol, unde Igor Smirnov a pierdut sprijinul Rusiei, si acum la Chisinau.

In presa de la Bucuresti se comenteaza insa mai ales situatia presedintelui Senatului, Mircea Geoana, caruia ieri propriul partid ii cerea demisia din functie. Pana seara, lucrurile au evoluat insa, iar astazi pare destul de clar ca Geoana va ramane al doilea om in stat. Toata furtuna ar fi fost o punere in scena de zile mari, a veteranilor social-democrati Ion Iliescu, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc, ca sa-l lase intr-un ofsaid penibil pe neexperimentatul presedinte al PSD, Victor Ponta. Aceasta este, cel putin, teoria lui Grigore Cartianu, dintr-un editorial hazos semnat in Adevarul. El scrie ca “cei trei sforari au mers la marginea prapastiei si au zis: la trei, sarim. A numarat decanul de varsta, Iliescu: unuuuu, doooooi, tree… si Ponta a sarit. (…) Ti-am zis eu ca pustiul e cam grabit” – a fost comentariul batranului pesedist. Grigore Cartianu face cu ochiul cititorilor si in final. Citam din nou: “Stiti cine e de vina pentru toate astea? Evident, Basescu. De ce? Ca sa abata atentia de la adevaratele probleme ale guvernarii…”.
XS
SM
MD
LG