Linkuri accesibilitate

Efectele economice ale descreşterii populaţiei


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: „O creştere economică durabilă nu va putea să rezolve problema demografică.”




Populația globului va continua să crească, mai încet, cam încă 100 de ani, cred experţii. Nu acelaşi lucru se poate spune despre ţările din spaţiul CSI, începând cu Republica Moldova. Aici, demografii anticipează că în 2050, populaţia va fi de numai 2,5 milioane de oameni. Valentina Ursu l-a întrebat pe analistul economic Iurie Gotişan, care sunt motivele acestui fenomen şi cu ce efecte asupra economiei?


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct



Iurie Gotişan: „Scăderea populaţiei Republicii Moldova reprezintă de fapt una dintre tendinţele nefavorabile în evoluţia acesteia, care în principal se datorează reducerii destul de pronunţată a activităţii economice pe parcursul ultimilor ani, deteriorării calităţii vieţii şi polarizării sociale, precum şi emigraţiei forţei de muncă. Mai mult, acest proces are efecte negative şi implicaţii pe termen lung asupra pieţei muncii chiar. Spre exemplu, ponderea populaţiei vârstnice la ultimul recensământ din 2004 era de circa 15%. Respectiv acelaşi recensământ din 2004 arată că numărul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-60 ani era de ceva mai mult de două milioane şi 240 mii persoane sau peste 66% din totalul populaţiei, iar potrivit metodologiei internaţionale anume aceste persoane sunt încadrate în categoria resurselor demo-economice ale unui stat. Trebuie să mai ţinem cont de faptul că multă lume pe parcursul ultimilor ani a plecat şi de fapt s-a modificat şi censul de pensionare. Astfel că numărul populaţiei cu vârstă cuprinsă între 15-62 de ani este actualmente cu mult mai mare.”

Europa Liberă: Perspectiva demografică îmbracă mai multe aspecte negative şi se constituie într-un preţ care trebuie plătit. Care este impactul real asupra economiei Moldovei?

Iurie Gotişan: „Pe termen scurt, eu nu prea văd o mare problemă în această stare de fapt, care este corelată cu piaţa muncii, conducându-mă strict de statistici, în particular cele legate de rata şomajului. Avem grupe de vârstă în care nivelul acesteia este destul de mare, în particular pentru persoanele din grupul de 24-29 de ani. Eu de fapt aş privi problema din alt punct de vedere aici, de calitatea actului de studii şi corelarea acestuia cu realităţile pieţei muncii. Avem rigori mult mai înalte de piaţă şi într-un final patronii preferă specialişti cu experienţă decât pe cei care abia au părăsit băncile colegiului sau ale universităţii.”

Europa Liberă: Capacitatea încă redusă a economiei şi societăţii moldave de a genera oportunităţi de muncă şi o remunerare corespunzătoare încurajează exodul de forţă de muncă calificată şi înalt calificată . Dar guvernarea continuă să spună despre creştere economică, fapt ce nu prea s-ar reflecta pe piaţa muncii.

Iurie Gotişan: „Potrivit unor studii, chiar dacă vom avea creştere economică constantă, cum am avut până acum, asta tot nu ne va rezolva situaţia demografică. Presupunem că după 2011 vor intra pe piaţă muncii generaţiile puţin numeroase, adică cei născuţi la sfârşitul anilor 90. Peste încă o generaţie, începând cu 2030, pe piaţa muncii vor intra persoanele născute în perioada tranziţiei, probabil cei mai puţin numeroşi. Respectiv, nu este exclus că pentru a-şi completa forţa de muncă, Moldova va fi nevoită să atragă în ţară muncitori din alte ţări ale lumii. Şi de fapt această tendinţă se observă chiar şi actualmente. Şi mai alarmant este faptul că noua generaţie nu prea mai doreşte să muncească. Or, de multe ori banul este primul criteriu după care tinerii îşi orientează valorile fundamentale în viaţă, factor care este şi el important în actualele condiţii de piaţă.”


Europa Liberă: Domnule Gotişan, şi totuşi ce ar trebui să se întreprindă pentru a se ajunge la un optim demografic, sa vorbim despre opţiuni posibile.

Iurie Gotişan: „În Republica Moldova acest optim despre care vorbiţi Dumneavoastră este strâns legat de noţiunea de dezvoltare durabilă şi creştere economică care ar asigura prosperitate populaţiei. Or, din păcate această prosperitate nu prea se găseşte la noi. Ultimele prognoze ale Fondului ONU pentru Populaţie arată că dacă lucrurile vor merge în ritmul actual, adică mă refer la natalitatea redusă, spor natural negativ, emigrarea în masă a populaţiei, atunci în 2050 vom fi doar două milioane de moldoveni, respectiv populaţia economic activă nu va depăşi 700 mii de persoane. Or, conform statisticilor femeile pleacă la muncă în străinătate într-un număr mult mai mare decât bărbaţii, ne îmbolnăvim mai mult şi mai frecvent decât europenii, părinţii se feresc să aibă al doilea copil fie din cauza sărăciei, fie pentru a-şi păstra serviciul. Toţi aceşti factori inevitabil vor avea incidenţe asupra pieţei muncii şi a sistemului economic în general din Republica Moldova. Este bine că de fapt avem deja o strategie de securitate demografică, însă asta ar trebui să lucreze şi să nu aibă soarta mai multor strategii, de altfel bune, dar care s-au prăfuit pe rafturile guvernamentale.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG