Linkuri accesibilitate

AIE: negocierile abia încep


„Se creează impresia că la funcţia de şef al statului va fi propusă Zinaida Greceanîi. Dar nu se ştie dacă toţi din AIE vor fi de acord.”


Liderii Alianței pentru Integrare Europeană au discutat din nou şansele de alegere a preşedintelui ţării pe 18 noiembrie, acum că trei parlamentari comunişti au părăsit fracţiunea partidului lor. Numai că în alianţă persistă diferenţele de opinie: democraţii şi liberal-democraţii se declară deschişi să negocieze şi cu opoziţia comunistă şi cu grupul de parlamentari independenţi, liberalii sunt mult mai sceptici. Despre ultima reuniune a liderilor AIE, mai multe de la Liliana Barbăroşie:


AIE: negocierile privind alegerea preşedintelui ţării abia încep
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct



Atât liderul democraţilor, Marian Lupu, cât şi cel al liberal-democraţilor, Vlad Filat, au insistat astăzi, în declaraţiile de presă după încheierea unei runde de discuţii în cadrul alianţei, pe nevoia unor tratative nu doar cu grupul celor trei transfugi din PCRM în funte cu Igor Dodon, dar şi cu Partidul Comuniştilor. Tratative care încă urmează să înceapă, lasă de înţeles liderii alianţei. Asta chiar dacă presa a aflat şi a relatat, iar premierul a confirmat că s-a văzut ieri cu Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi la Bruxelles, unde tustrei s-ar fi aflat în vizite private. Vlad Filat a insistat să sublinieze caracterul mai curînd accidental al întîlnirii:

„Deci, eu am fost ieri la Bruxelles pe linie de partid. Este adevărat că fiind în parlamentul european m-am văzut cu Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi. Dar asta nu înseamnă că am fost împreună. Ne-am salutat, am urcat în avion şi am venit înapoi. Discuţiile cu ei trebuie să le avem în alianţă.”

Vlad Filat (stânga), Marian Lupu, Mihai Ghimpu
Vlad Filat (stânga), Marian Lupu, Mihai Ghimpu
Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, cel căruia ar urma să-i revină funcţia de preşedinte de parlament conform acordului de constituire a Alianţei, dar care ar putea rămâne fără această funcţie dacă Marian Lupu nu va deveni şef de stat, a fost astăzi mai rezervat ca niciodată în declaraţii. El a spus doar că acordul alianţei trebuie să rămână în picioare în orice condiţii:

„Dacă cineva visează, mă rog. Dar haideţi să lăsăm aceste discuţii neserioase. Trebuie ales preşedintele respectând acordul alianţei.”

Speculaţiile din presă, amplificate de tăcerea deliberată a politicienilor, o scot pe Zinaida Grecianâi drept o posibilă candidatură de compromis. Iată punctul de vedere al analistului Roman Mihăieş:

„Se creează impresia că a avut o înţelegere deja între grupul Dodon şi Filat. Din anumite informaţii transpare că se va încerca să fie propusă Zinaida Greceanîi drept candidat din partea alianţei. Nu se ştie dacă va fi o soluţie agreată de toate componentele alianţei. Liberalii au spus tranşant că nu vor accepta. Din punctul meu de vedere, alianţa ar trebui să continue cu Marian Lupu. În aşa fel se va respecta acordul, iar grupului Dodon să i se ofere alte funcţii. În caz contrar există pericolul să nu fie identificat un candidat. Mai ales că mai există şi soluţia negocierii cu Voronin, care ar putea fi mai maleabil după plecarea grupului Dodon.”

Editorialistul Petru Bogatu, care vede în Igor Dodon un exponent al intereselor ruseşti, pe de o parte, şi un politician care are ambiţia de a-şi dezvolta un propriu proiect politic, pe de alta, spune că alianţa are acum o poziţie privilegiată:

„Igor Dodon, pentru viitorul lui proiect politic, - iar existenţa acestui proiect este evidentă, el vrea să-şi găsească o nişă proprie, şi forţele politice externe care îl ajută vor acelaşi lucru, - deci el are nevoie de timp, deci nu are nevoie de anticipate. Deci, el nu poate şantaja alianţa care este acum într-o situaţie mai bună decât oricine. Pentru că ei acum pot negocia şi cu Dodon, dar şi cu un Voronin slăbit după această mutare şi care nu mai are drept de veto în aceste negocieri. Deci, toate speculaţiile că Dodon ar putea impune un preşedinte nu au suport. Acest grup va încerca să obţină ceva, dar nu atât de mult cât îşi imaginează unii.”

Luni, 14 noiembrie, este termenul limită când se pot înainta potenţialii candidaţi la funcţia de şef de stat, prima tentativa de a-l alege fiind fixata pentru ziua de 18 noiembrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG