Linkuri accesibilitate

7.11 - București: Traficul cu arme în România și lumea interlopă


Experţii consideră că grenade defensive sunt procurate din depozitele fostei armate sovietice şi introduse în ţară prin reţele specializate.





7 noiembrie 2001

Actualitatea (Moderator: R.C. Cristea; corespondent Sabina Fati).

Traficul cu arme în România și lumea interlopă.

În judeţul Vrancea este alarmă de gradul zero după ce maiorul Nicolae Lupu, ofiţer în cadrul IPJ a scăpat cu foarte multe şanse de un atentat. Ancheta este coordonată de şeful poliţiei române , primele piste duc către mai multe surse din Republica Moldova, maiorul Lupu şi familia acestui sunt păziţi de trupe anti terror.

Cum este posibil ca o grenadă defensivă în stare de funcţionare să ajungă în România şi să fie instalată sub capota unui autoturism ? Experţii consideră că grenade defensive de tipul celei folosite în cazul Lupu sunt procurate din depozitele fostei armate sovietice şi introduse în ţară prin reţele specializate.

Există multe cazuri de trafic cu arme semnalate de presă şi ajunse chiar în faţa justiţiei. Oficialii cred totuşi că nu este un fenomen care atentează la securitatea naţională.
Poliţia declară că numărul de arme de foc confiscate este foarte mic comparativ cu volumul armelor aflate în circulaţie în România. […]

Armele provin în general din fosta Iugoslavie şi din fosta Uniunea Sovietică. Traficanţii ruşi, ucraineni, arabi sau din Republica Moldova introduc arme de diverse tipuri si calibre, arme de foc automate, grenade sau explozibil.
Surse din lumea interlopă susţin că într-un singur camion cu mărfuri pot fi aduse până la 100 de arme de foc automate. Ceea ce depăşeşte întreaga cantitate de armament confiscată anul trecut de poliţie. Există la Bucureşti şi în marile oraşe locuri bine determinate unde se vînd arme, de la pistoale care costă între 200 şi 1000 de dolari şi terminând cu arme automate care costă până la 3 mii de dolari.

O altă faţetă a traficului cu arme este traficul cu arme româneşti spre ţări africane sau orice ţară aflată cub embargo. În dosarul Naorm, mass media a discutat pe larg legăturile pe care cetăţeanul israelian, arestat în 1999 pentru trafic cu cu arme, le avea cu importanţi politici dau din cadrul armatei, de pildă cu generalii Florentin Popa şi Victor Atanasie Stănculescu dar şi cu persoane controversate de tipul Ioan Busuioc, prezentat drept fost ofiţer KGB şi şeful mafiei ruseşti din Moldova.
XS
SM
MD
LG