Linkuri accesibilitate

6.11 - București: Draculaland, o prostioară comercială


Importul servil de modele de distracţie americane nu pare a fi o garanţie de succes în Europa.





6 noiembrie 2001

Actualitatea (Comentariu: Horia Roman Patapiecivi).

Draculaland, o prostioară comercială.

Ministrul turismului, Dan Matei Agaton şi-a inaugurat postul în mod spectaculos: vara trecută, prin acţiunea dirijată împotriva construcţiilor improvizate de pe litoral. Ceea ce primarul general al capitalei a făcut cu buticarii de pe trotuare, ministrul turismului a făcut cu tejghetarii de pe plajă. L-am admirat pe ministru pentru că a dus la bun sfârşit o acţiune necesară şi impopulară…

În maniera sa impetuoasă, ministrul Agaton recidivează: revine în atenţie cu o acţiune la fel de amplă dar din păcate opusă ca valoare. Este vorba de proiectul unui parc de distracţii dedicat lui Dracula. Destul de oportunistic intitula Draculaland […] Importul servil de modele de distracţie americane nu pare a fi o garanţie de succes în Europa. În plus, în astfel de importuri, substanţa culturală se pierde. Exemplul sărbătorii de Hallowen este grăitor.
[…]

Ministrul turismului riscă să realizeze lângă Sighişoara un produs cultural de o calitate mai îndoielnică. Căci ce poate fi un parc de distracţii dedicat figurii lui Dracula ? Dracula este invenţia unui scriitor irlandez de mâna a doua, care a publicat în 1897 istoria unui vampir provenit din Transilvania, venit la Londra în căutare de sânge proaspăt. Figura lui Dracula a fost făcută populară prin filme horror.

Atingerea aberantă de figura domnitorului Vlad Ţepeş a încetăţenit impresia la generaţii întregi de oameni inculţi că Dracula este Vlad Ţepeş iar România o ţară a vampirilor. […] Trecând de problema oportunităţii oficializării unei prostioare istorice sub chipul unui Dracula land, ne confruntăm cu problema mult mai serioasă a aspectului religios.

În protestul preotului parohiei Sighişoara, înaintat guvernului, Hans Brunno Froelich găsim esenţialul: din punct de vedere al credinţei creştine, Draculaland este o aberaţie. Deci de ce trebuie luat motivul unui vampir ca motiv pentru un parc de distracţie într-un oraş în care trăiesc doar creştini care chiar dacă sunt de confesiuni diferite au o bună înţelegere a ecumenismului.

Cultul public al unui vampir finanţat asemenea unei investiţii naţionale, este scandalos într-o ţară care se declară creştină. Este regretabil că în proiectele stârnite de protest, dimensiunea religioasă nu apare, poate pentru a nu compromite neutralitatea protestului, ar de teamă că s-ar putea spune că numai fanaticii religioşi ar invoca religia Pentru a stopa facerea de bani prin specularea comercială a unor mituri respingătoare.
XS
SM
MD
LG