Linkuri accesibilitate

Liderii G20 în căutarea unei soluții la criza datoriilor


Președintele Nicolas Sarkozy, Cancelarul Angela Merkel, președintele Barack Obama și premierul David Cameron discutînd înaintea deschiderii lucrărilor în plen la summitul G20
Președintele Nicolas Sarkozy, Cancelarul Angela Merkel, președintele Barack Obama și premierul David Cameron discutînd înaintea deschiderii lucrărilor în plen la summitul G20

In discuție o posibilă mărire a rezervelor FMI și un rol mai activ al Băncii Centrale Europene.



Reuniunea G20 de la Cannes s-a transformat în summitului crizei euro deşi liderii Uniunii Europene speraseră, săptămâna trecută, că au găsit o soluţie. Era vorba de al doilea pachet de sprijin financiar pentru Grecia şi de stabilizare a monedei unite. Numai că premierul grec George Papandreou a provocat o nouă criză la începutul săptămânii când a anunţat că va supune acest pachet unui referendum. Mai multe de la Ileana Giurchescu.

Pachetul de sprijin financiar, potrivit sondajelor de opinie, nu avea nici o şansă de a fi adoptat de greci. Numai că la Cannes, sub presiunea Germaniei şi Franţei dar mai ales sub ameninţarea că un vot negativ va însemna de fapt ieşirea Greciei din zona euro, Papandreou a renunţat se pare la referendum.

Opoziţia conservatoare din Parlamentul de la Atena nu a renunţat însă la cererea ca actualul guvern socialist să demisioneze şi să organizeze imediat alegeri anticipate,

Papandreou crede însă că nu este momentul pentru alegeri şi că în general Grecia nu-şi poate permite luxul de a pierde timp. Mai mult, premierul crede că până la alegeri, Grecia ar putea fi în faliment.

În noiembrie, Grecia aşteptă un credit de 8 miliarde pentru a-şi acoperi datoria externă. Iar noul plan de sprijin financiar prevede un nou credit de peste 100 de miliarde de euro şi ştergerea a jumătate din datoria Greciei faţă de băncile comerciale. Totul, desigur, în schimbul unor măsuri drastice de austeritate, care cuprind reducerea birocraţiei cu o treime, reducerea salariilor în domeniul bugetar şi al pensiilor, privatizări masive.

Între timp, toate statele participante la summitul G20 de la Cannes au fost atrase în problemele zonei euro.
Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy a declarat că europenii negociază acum cu Fondul Monetar Internaţional, cu Statele Unite şi alţi parteneri interesaţi la o „soluţie finală pentru criza prin care trece zona euro de aproape doi ani”.

Aceasta a fost şi tema întrevederii dintre preşedintele american Barack Obama şi liderii europeni, să „continue consultările pe tema euro”, după cum a precizat Casa Albă. Obama a pledat pentru un rol mai activ al Băncii centrale europene, aşa cum Rezervele federale au jucat în America. Idee respinsă pentru moment de Germania.

Acum se speculează că alte ţări cu mari probleme financiare din zona euro, cum este Italia ar putea căuta sprijin din alte surse, că ar putea de exemplu cere de la FMI un credit „preventiv” care să fie garantat de mai multe economii emergente, precum China şi Rusia. Se estimează că în acest fel, Italia ar putea obţine credite în valoare de peste 45 de miliarde de euro.

Premierul Marii Britanii şi preşedintele Rusiei au declarat deja la Cannes că ţările lor sunt dispuse să mărească rezervele FMI, preşedintele Chinei a fost însă mult mai rezervat.

Oricum, criza euro a marginalizat o serie de alte probleme care iniţial se aflau pe agenda reuniunii G20 cum ar fi reglementarea tranzacţiilor financiare şi a activităţii băncilor, coordonarea cooperării economice globale sau nivelarea taxelor comerciale.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG