Linkuri accesibilitate

La masa tratativelor cu Gazpromul


Ion Preașca: „practic statul riscă să piardă controlul asupra unui sector strategic”.




Premierul Vladimir Filat a avut ieri o întrevedere cu administraţia companiei ruseşti Gazprom la care s-au discutat condiţiile unui viitor contract între Republica Moldova şi furnizorul de gaze. Amintim că actualul contract de livgrare a gazelor expiră la finele acestui an. Într-un comunicat de presă, compania Gazprom anunţă că la negocierile ce urmează asupra condiţiilor noului contract „va ţine cont de propunerile părţii moldoveneşti de participare a gigantului rus la proiectele investiţionale de pe teritoriul Republicii Moldova”. De ce active ar fi interesată partea rusă şi ce avantaje dar şi eventuale dezavantaje ar avea una semenea contract aflăm peste cîteva minute de la Ion Preaşca, jurnalist şi expert în probleme energetice.

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Ion Preașca despre avantajele și dezavantajele unui acord de investiții cu Gazpromul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:49 0:00
Link direct


Europa Liberă: Compania rusă Gazprom anunţă că la negocierile de mai departe a condiţiilor noului contract „va ţine cont de propunerile părţii moldoveneşti de participare a gigantului rus la proiectele investiţionale de pe teritoriul Republicii Moldova”. Dle Preaşca, dacă ar fi să citiţi printre rînduri pentru ascultători, ce să înţeleagă ei din această intenţie a concernului Gazprom?

Ion Preaşca:
„În primul rând că Gazprom ar dori să investească în anumite sectoare ale economiei naţionale. Ţinând cont că este un gigant energetic,
Analistul economic Ion Preașca
Analistul economic Ion Preașca
cred că îi este mai aproape să investească în sectorul energetic, la noi este clar că cel mai probabil în sectorul regenerare, adică CET-urile şi nu sunt excluse şi RED-urile, în sectorul de distribuţie. Cum va fi asta? Nu este clar. Dar despre faptul aceste intenţii şi despre faptul că autorităţile moldoveneşti ar fi de acord cu asta se vorbeşte deja de vreo 5 ani. Dar până la ceva concret nu s-a ajuns.”

Europa Liberă: Domnule Preaşca, dar ce dezavantaje şi avantaje pentru Republica Moldova ar avea avea o asemenea propunere? Deci să o luăm pe rînd, cu avantajele?

Ion Preaşca:
„Avantajele ar fi că vine un investitor mare cu resurse financiare şi energetice, care ar putea investi de exemplu in CET-urile noastre, le-ar moderniza şi ar vinde tuturor gaz mai ieftin. O asemenea schemă este utilizată de Gazprom în cazul Lituaniei. Acolo el deţine cea mai mare centrală termoelectrică şi furnizează gaz la aceste centrale de 2-3 ori mai mic decât furnizează în această ţară. Al doilea avantaj ar fi o mai mare siguranţă că în prag de iarnă nu vom rămânea fără căldură şi energie electrică, pentru ca va fi nevoit să aibă o piaţă de desfacere.”

Europa Liberă: Dar dezavantajele?

Ion Preaşca:
„Practic statul pierde controlul asupra acestui sector strategic. Din păcate acest dezavantaj
Sectorul termoenergetic este folosit în scopuri politice, pentru a influența anumite decizii la nivel politic şi economic...

este al autorităţilor, ele vor depinde de dorinţele Gazpromului. Foarte des sectorul termoenergetic este folosit în scopuri politice, pentru a menţine tarifele scăzute, pentru a influența anumite decizii la nivel politic şi economic... Aici nu putem spune că e un dezavantaj clar. Una la mână este că sectorul energetic are nevoie stringentă de investiţii. Nu s-a mai văzut ca CET-urile să aibă cel mai mare tarif de producere a energiei electrice din regiune.”

Europa Liberă: Premierul Filat contează pe tarife mai mici, după expirarea actualului contract cu Gazprom. În opinia dvs., cu cât s-ar putea micşora tariful la gazele naturale, din moment ce astăzi Republica Moldova plăteşte 400 de dolari pentru o mie de metri cubi?

Ion Preaşca:
„Nu este clar, pentru că din ce am înţeles din mesajul de la Gazprom, este că nimic nu e bătut în cuie, şi totul depinde de ce va oferi Moldova. Chiar şi Moldova-Gaz a anunţat că de la anul nou ar putea scădea preţurile. Iar Banca Naţională din contra prognozează o creştere de la anul nou a preţului de import, deci nu este clar. Pana la urmă depinde ce şi cum se va negocia. Să ţinem cont că aici se ţine o confidenţialitate, noi nu ştim ce s-a negociat şi mi se pare foarte suspect felul cum a plecat domnul premier la Moscova, graba şi întrunirile la care în principiu nu trebuia el să se ducă.”

Europa Liberă: Cum se poate asigura că va avea parte de un preţ convenabil la gazele naturale pentru o perioadă îndelungată? Să nu schimbe calul pe măgar?

Ion Preaşca:
„Niciodată nu putem avea garanţie 100%. Aşa este piaţa resurselor energetice, este în fluctuaţie permanentă. Nu va mai fi un preţ aşa cum era acum 10 ani, preţul era linear, stabil, în baza unui contract. Asta este situaţia, trebuie să ne adaptăm la condiţiile pieţei mondiale. Altceva e pe cât de adecvate sunt aceste creşteri de preţ.

Actualul contract, atât de mult contestat de o parte din clasa politică nu e atât de prost cum se vehiculează. Pana la urmă el a asigurat o trecere treptată la preţuri mai mari. Acum suntem la nivelul mediu european. Trebuie să reieşim din faptul că o reducere mai mare asta înseamnă cedări mai mari. Ce anume se cere, nu este clar, dar se vehiculează că în afară de CET-uri poate fi vorba şi alte sectoare strategice ale economiei naţionale, precum Moldotelecom, Căile Ferate, liniile de transport a energiei electrice.”

Europa Liberă: Să zicem că Moldova va primi gaze naturale la un preţ mai mic. Cât de repede pot să reacţioneze domeniile conexe, de exemplu ieftinirea agentului termic?

Ion Preaşca:
„Nu ştiu, dar totul depinde de valoarea acestei ieftiniri. De exemplu, dacă ar fi o ieftinire de 10%, bănuim că într-o lună sau două după ce intră in vigoare e posibilă o actualizare a tarifelor, dar să nu uităm că şi actualele tarife sunt contestate, de exemplu tariful la gaze.

Există probleme şi cu tariful la energia termică şi electrică. Sectorul termoenergetic este înglodat în datorii. Aceasta problemă oricum trebuie rezolvată. De unde vor fi rambursate aceste datorii nu este clar, deocamdată. Există în acordul cu FMI şi o clauză că trebuie reformat sectorul termoenergetic, dar autoritatile asa si nu au elaborat această reformă. Nu este clar ce se poate întâmpla mai departe, pentru că se vorbeşte mult, dar nu s-a făcut nimic concret.”

Europa Liberă: Dar cum rămâne cu datoria regiunii transnistrene? Se ia în calcul, influențează cumva negocierile?

Ion Preaşca:
„Cu siguranţă că influenţează. Ori considerăm că suntem o ţară, ori daca nu considerăm, este clar. Aici este nevoie de precizat, însăşi Gazprom a acceptat să livreze în aceste condiţii gaze în această regiune. El poartă cea mai mare vină, pentru că a lăsat de izbelişte situaţia şi s-a ajuns la ceea ce s-a ajuns, la o datorie de aproape 3 miliarde de dolar. În aşa caz, în orice proces internațional Moldova are sorţi de câştig ca să nu fie pusă pe umerii ei această datorie.”

Europa Liberă: În opinia dvs negocierile care se duc la Moscova pare a fi o afacere politică sau economică?

Ion Preaşca:
„Este şi una şi alta. Permanent are loc implicarea politicului. Grupul de experţi se pare că îşi face treaba, dar vedeţi cum e situaţia, întotdeauna cineva vrea să-şi ia laurii, ca s-a reuşit una sau alta, şi apar aceste probleme de neconconrdanţă, care pot avea un efect şi mai rău asupra acestor negocieri, fiindcă Gazprom cât şi Rusia se pot folosi de aceste divergenţe şi aceste dorinţe de a lua laurii.”
XS
SM
MD
LG