Linkuri accesibilitate

Povestea apometrelor


Înainte de a mă obliga să plătesc nişte metri cubi, pe care nu se ştie dacă i-am consumat, Apă Canal ar trebui mai întîi să vină şi să-mi demonstreze că apometrul meu nu e în regulă.



Decizia edililor de a-i obliga pe locatari să plătească diferenţa dintre ce arată apometrul blocului şi ce indică apometrele apartamentelor i-a nemulţumit pe mulţi dintre concetăţenii noştri. S-au auzit voci ritoase care au făcut cu ou şi cu oţet primăria şi Apă Canal. Mărturisesc că şi eu sînt niţel descumpănit.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct


Mi s-a părut că atît edilii, cît şi furnizorii de apă sînt pătrunşi de convingerea că apometrele oamenilor sînt cam nesigure şi că, prin urmare, ei, oamenii trebuie să plătească pentru asta. Iar primarul Dorin Chirtoacă ne-a povestit chiar cum a descoperit un apometru mincinos care nu înregistra trecerea apei prin el. Pînă la un punct edilii şi furnizorii au dreptate. Există cu adevărat diferenţa dintre cifrele indicate de apometrul blocului şi cifrele apometrelor locatarilor. Prin urmare, apometrele consumatorilor lasă de dorit.

Nu zic că nu e aşa. Numai că s-ar putea situaţia locatarilor să nu fie identică. S-ar putea ca apometrul unuia să fie mult mai ok decît apometrul vecinului. Şi atunci de ce să împărţim metrii cubi în mod egal. Consider că înainte de a mă obliga să plătesc nişte metri cubi, pe care nu se ştie dacă i-am consumat, Apă Canal ar trebui mai întîi să vină la mine acasă şi să-mi demonstreze că apometrul meu nu e în regulă. Pentru că altminteri se face o nedreptate, eufemistic vorbind. E şi mai necesară dovada asta în cazul în care apometrele au fost instalate chiar cu girul celor de la Apă Canal.

Pe de altă parte, e normal să ne întrebăm: numai apometrele noastre sînt rele? Sau poate şi ţevile furnizorului lasă de dorit? Miercuri, blocurile din cartierul meu nu au avut toată ziua apă pentru că se făceau nişte reparaţii. Sînt curios să ştiu ce s-a reparat atîta timp. Zic asta pentru că am văzut ani de zile cum o ţeavă a susurat lîngă casa mea şi verile, şi iernile. Oare cîtă apă s-a dus numai prin acea fisură pe apa sîmbetei? Şi cine o va plăti oare?

Şi mai este ceva. Să zicem că de vină sînt numai apometrele locatarilor. Ele trebuie înlocuite, nu-i aşa? Şi aici iarăşi intervine o dilemă: cine să le cumpere pe alea noi? Locatarii sau Apă Canal?

În concluzie, mi se pare că edilii s-au grăbit cu decizia. Mi se pare că lucrurile trebuiau limpezite bine înainte să se pună în cîrca oamenilor metrii cubi lipsă. Aşa însă confuzia va trona în continuare.
XS
SM
MD
LG