Linkuri accesibilitate

Un nou studiu de audiență al mass-media


În Moldova se citeşte mai mult Makler decît alte ziare.




Presa de limba rusa rămâne, în continuare, în topul preferinţelor consumatorilor de media din Republica Moldova, iar o bună parte dintre cititori se limitează doar la informaţiile din ziarul de mică publicitate Makler. Aceste date se conţin în cel de-al doilea studiu de audienţă a mass-media pentru anul 2011, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje - IMAS, la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent.

Pe segmentul TV, lider de audienţă este canalul de televiziune cu acoperire naţională „Prime” care retransmite o parte din emisiunile postului tv rusesc „Pervîi canal”. Pe locul doi în topul audienţei se află postul public de televiziune Moldova 1 şi Pro TV Chişinău.

La capitolul presa scrisă, fruntaşe sunt publicaţiile Makler, Komsomolskaia Pravda şi Antenna, urmate de cotidianele Adevărul, Timpul şi de Jurnal de Chişinău.

Spre deosebire de televiziune şi ziare, unde domină presa de limbă rusă, la capitolul radio primele două locuri sunt deţinute de emiţătorii locali - Radio Noroc cu 22% din audienţă şi Radio Moldova cu 11%.

Iată cum explică preferinţa consumatorilor pentru publicaţiile de limba rusă, Doru Petruţi, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje Imas, care a realizat cercetarea:

„La capitolul presă întotdeauna cea mai citită publicaţie a fost „Komsomolskaia Pravda”. Dacă asta spune ceva, fiind o publicaţie de limbă rusă, cu un anumit background politic în spate, rămâne să trageţi unele concluzii. Nu sunt schimbări spectaculoase, adică ponderea vorbitorilor de limbă română e în creştere şi paternul acesta de consum media, mult mai lent, dar se va schimba.”

Pînă şi ziarul de mică publicitate Makler are o audienţă comparabilă cu gazetele social-politice. Astfel, autorii studiului au fost nevoiţi să le măsoare audienţa împreună, spune directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu:

„Dacă respondentul ne spune că a citit Makler, noi nu putem să nu îl includem, pentru că Makler este menţionat de foarte mulţi. Reiese că în Moldova se citeşte mai mult Makler decît alte ziare. Dar asta e... oamenii citesc Makler-ul, asta e realitatea.”

Experţii spun că tot mai mulţi consumatori de media preferă internetul în locul televiziunii, radioului sau a presei tipărite. Directorul IMAS-Moldova, Doru Petruţi face trimitere la rezultatele Barometrelor de Opinie Publica din ultimii ani. Dacă în urmă cu doi trei ani internetul era preferat de 7% dintre moldoveni, astăzi pentru un sfert din populaţie internetul este cea mai importantă sursă de informare:

„De asta probabil vedeţi şi televiziuni, ziare şi radiouri chiar care au o politică aparte legată de on-line. E mediul care vine foarte-foarte tare din spate şi care intră într-un altfel de patern de a citi şi de a prelucra pe parcursul zilei informaţia, mai ales de natură socio-politică.”

Cel de-al doilea studiu naţional de audienţă mass-media din Republica Moldova a fost realizat în perioada 13 septembrie - 10 octombrie, iar autorii studiului spun că actualul clasament nu s-a schimbat foarte mult de precedentul, realizat în luna aprilie a acestui an.
Previous Next

XS
SM
MD
LG