Linkuri accesibilitate

„Noi susţinem că preşedintele nu este ales pentru că suntem în criză”


Comuniștii vorbesc pe mai multe voci dar nu cred într-un compromis pentru alegerea președintelui.




Comuniştii aşadar s-au retras şi astazi din Parlament înainte de a se discuta reforma justiţiei propusă de guvern. Cum privesc însă comuniştii rezultatele Consiliului Alianţei pentru Integrare europeană de ieri ? Reamintim că premierul Vlad Filat si lider al liberal democratilor a spus ieri seară că Alianţa continuă să îl considere pe Marian Lupu, liderul Partidului Democrat drept candidatul ei pentru alegerile prezidenţiale care sunt planioficate pentru 18 noiembrie. Filat a spus şi că iniţiativa la dialog cu PCRM rămîine în vigoare. Deputaţii comunişti au spus că vor merge la discuţii, însă dialogul va avea loc cu fiecare partid in parte. Cum comentează mai mulţi deputaţi comunişti rezultatele şedinţei de ieri a Alianţei, dar şi propunerea de modernizare a PCRM propusă de Igor Dodon relatează Alla Ceapai.

Îndemnat să identifice soluţiile posibile de ieşire din criză Partidul Comuniştilor acceptă doar dialogul separat cu partidele din alianţa de guvernămînt, spune deputatul comunist Iurie Muntean:
„Noi toţi am fost votaţi separat, respectiv discuţiile urmează a fi petrecute în mod separat pentru că astfel noi am fost mandataţi de alegători.”

Deputatul Iurie Muntean pune la îndoială randamentul dialogului deoarece, după părerea sa, chiar componentele Alianţei nu sunt foarte interesate de găsirea unui numitor comun: „Dar consensul în primul rînd presupune negocieri şi consultări, cu părere de rău partidele de guvernămînd în fel şi chip evită şi consultările ne mai vorbind de negocieri. De cel puţin patru ori Filat a răspuns pozitiv la această invitaţie venind la Comitetul Central pentru a duce discuţii cu conducerea partidului, ce s-a schimbat de atunci?”

Despre ce anume are de gînd să discute fracţiunea PCRM cu fiecare partid din AIE, l-am întrebat pe deputatul comunist Mark Tkaciuk: „Nu vom discuta despre susţinerea unor candidaţi anume, deoarece noi susţinem că statul este în criză nu pentru că nu avem un preşedinte ales, ci preşedintele nu este ales pentru că suntem în criză. Noi suntem disponibili să discutăm despre modificările în conţinutul actualei politici.”

Deputaţii comunişti cred că e puţin probabilă identificarea unei soluţii de compromis pînă pe 18 noiembrie. Prin urmare riscul anticipatelor devine tot mai vizibil. Un test care ar putea pune la o grea încercare şi opoziţia comunistă, cel puţin aşa crede unul din fruntaşii PCRM, Igor Dododn, care a declarat ieri că partidul pe care nu are de gînd să-l părăsească, va trebui să se moddernezeze ca să cîştige parlamentarele. Dodon insistă în special pe democratizarea alegerilor în interiorul partidului şi transparenţa alegerii liderului de partid, dar şi o relaţie mai bună cu presa.

Iată cum a reacţionat la această propunere deputatul comunist Vadim Mişin: „Cînd noi am ales liderul partidul, Dodon nu era încă membru de partid. El nu ştie că liderul se alege în congresul partidului într-un mod foarte democratic. În acele 10 puncte nu am văzut nici o modernizare.”

Deputatul Grigore Petrenco spune că PCRM se află într-o continuă modernizare: „Drept dovadă este însuşi domnul Igor Dodon care este un produs al acestei modernizări. Pentru că dacă partidul era ortodox, dogmatic, conservator, domnul Dodon nu avea să fie propus în funcţie de ministru al economiei, de viciprimministru al R. Moldova şi nu ar fi înaintat la funcţia de primar general al capitalei.”

Şi deputatul Mark Tkaciuk s-a arătat dezamăgit de unele propuneri a lui Dodon considerîndu-le prea conservatoare, iar altele ca fiind o sinteză a discursurilor lui Vladimir Voronin.
Previous Next

XS
SM
MD
LG