Linkuri accesibilitate

Alegeri locale şi parlamentare în stânga Nistrului?


Iurie Ciocan: O idee fantezistă.



Potrivit propunerii experţilor de la acest centru de cercetare, Republica Moldova ar trebui să creeze un raion în această regiune cu sediul la Tighina şi să aleagă o conducere „în exil” a acestei entităţi administrative. Votarea propriu-zisă ar urma să se desfăşoare pe teritoriul controlat de autorităţile de la Chişinău. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan sugerează însă că ar fi vorba despre o idee fantezistă. Amănunte are Liliana Barbăroşie.



Alegeri locale şi parlamentare în stânga Nistrului?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00
Link direct



Propunerea experţilor ar trebui să remedieze situaţia semnalată în timpul localelor din iunie când cel puţin doi locuitori ai Transnistriei au declarat că vor să candideze, dar că autoritatea electorală de la Chişinău nu le asigură condiţii pentru participarea la scrutin. Cele două persoane se arătaseră hotărîte să obţină funcţii în localităţi transnistrene în care nu au fost organizate alegeri locale de 20 de ani. Iar Andrei Versilov, unul dintre cei doi aspiranţi, a chemat chiar în judecată Comisia Electorală Centrală pentru că nu a încercat cel puţin să organizeze alegeri în oraşul său de reşedinţă, Tighina.

Versilov a pierdut procesul, dar a elaborat un proiect de lege care crede că ar face posibile alegerile locale în zona necontrolată de autorităţile de la Chişinău: “Dacă CEC nu poate, noi putem. Adică am găsit modalitatea prin care să acoperim golurile din legislaţie care nu permit acestei instituţii să organizeze alegerile”.

Experţii de la IDIS Viitorul au studiat partea tehnică a problemei şi au ajuns la concluzia că Andrei Versilov are dreptate. Autorul studiului, Veaceslav Berbeca, afirmă că în pofida şanselor minime de a se constitui organe funcţionale, Chişinăul ar trebui să încerce să creeze administratii locale ale teritoriilor pe acre nu le controlează: “Este nevoie de a crea o unitate administrativă de nivelul doi care ar cuprinde localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina, de organizat alegeri în localităţile care se află sub controlul Republicii Moldova, iar listele electorale ar putea fi elaborate de Ministerul tehnologii Informaţionale care are o bază de date ce acoperă şi acel teritoriu.”

În favoarea propunerii se pronunţă şi preşedintele Promolex Ion Manole, o voce critică la adresa autorităţilor de la Chişinău pe care Manole le crede pasive în raport cu problema cetăţenilor moldoveni care locuiesc în stânga Nistrului: “Eu chiar i-aş întreba pe politicieni ce s-a făcut până acum pentru a garanta dreptul la vot pentru aceşti cetăţeni. S-a discutat vreodată această problemă în formatul 5+2? A fost acesta un subiect discutat în relaţia Rusia-Chişinău? A fost domnul Carpov, Osipov sau ceilalţi într-o vizită special în Rusia pentru a cere aceste drepturi? Vedem că domnul Lavrov insistă ca să se deschidă secţii de vot pentru alegerile în Rusia în regiunea transnistreană şi face o vizită special la Chişinău pentru asta. De ce nu există astfel de vizite din partea Chişinăului?”

Cât de realizabilă este propunerea din punct de vedere tehnic? Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, este mai curând sceptic: “De fiecare dată când discut această problemă, mi-aduc aminte de 2007, Corjova, când inclusiv un vice-ministru de interne a ajuns în spital cu traume. Lecţia învăţată atunci este că alegerile trebuie organizate acolo unde este garantată pacea. Pentru că alegeri libere înseamnă în primul rând alegeri paşnice. Noi suntem organ tehnic care are în mână codul electoral pe care îl pune în practică. Dacă reuşiţi să promovaţi acest proiect - la treabă. Eu am păreri critice.”

Se relatează că aproximativ 260 de mii locuitori ai Transnistriei ar avea acte de identitate moldoveneşti şi pot deci să participe la alegeri. Însă doar aproximativ 10 mii dintre ei reuşesc să ajungă la parlamentare să voteze la una din secţiile de votare de pe dreapta Nistrului. Cât priveşte localele, Chişinăul a încercat de mai multe ori să organizeze votarea cel puţin în satul Corjova aflat în zona de securitate, dar a fost nevoit să cedeze după o serie de incidente, prelungind pe un termen nelimitat mandatele aleşilor locali în funcţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG