Linkuri accesibilitate

Modernizarea, sau nu, a Partidului Comuniştilor


Formaţiunile de apariţie recentă vor afecta confortul partidelor care vor locuri de deputaţi.



Dacă nu se modernizează, partidul comuniştilor nu poate câştiga eventualele alegeri anticipate – este de părere Igor Dodon. Într-o conferinţă de presă, Dodon a cerut însă şi schimbarea guvernării, afirmând că ar fi singura cale de a asigura alegerea în parlament a preşedintelui ţării. Igor Dodon nu este singurul disident în lumea politică moldovenească: Mihai Godea sau Victor Stepaniuc şi-au părăsit deja partidele şi au început o luptă politică destul de singuratică. Alla Ceapai despre şansele disidenţilor.

Igor Dodon şi modernizarea PCRM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct



Deputatul comunist Igor Dodon s-a declarat foarte hotărît să le ceară colegilor săi de partid o luare de atitudine faţă de planul de modernizare a PCRM-ului, ale cărui elemente deja le-a avansat dar şi le-a testat în timpul campaniei electorale locale în municipiul Chişinău: „Eu aştept în continuare care vor fi mesajele conducerii pentru că pînă acum am auzit mesaje clare că nu prea sunt susţinute iniţiativele noastre. Şi e foarte straniu pentru că PCRM nu poate să meargă în anticipate în forma în care este acuma, este nevoie de o modernizare a partidului.”

Analistul politic Bogdan Ţîrdea crede că prin aceste acţiuni, Igor Dodon, care, la părerea sa, nu se bucură de prea mult sprijin în interiorul PCRM-ului, continuă să se promoveze pe cont propriu.

„Există şi factori interni care îi formează lui această decizie de a se lansa pe cont propriu dar şi factori externi din partea partidelor Alianţei pentru Integrare Europeană care cochetează cu Dodon. Dar totodată există şi propriile ambiţii a lui Dodon care nu se regăsesc în structura acestui partid. Nu aş exclude ca Dodon să să decidă lansarea propriul proiect politic.”

Spre deosebire de de Igor Dodon care insistă să valorifice la maxim imaginea Partidului Comuniştilor, Mihai Godea vrea să repete traiectoria fostului său şef de partid, organizînd o nouă formaţiune, dar nu neapărat pe un teren viran, notează mai mulţi analişti. Astăzi fostul deputat liberal democrat a declarat într-o conferinţă de presă că noua formaţiune neapărat va participa la viitorul scrutin parlamentar anticipat. Expertul Sergiu Ostaf notează că Partidul Acţiunii Democratice întemeiat de Godea va lupta pentru felia pe care astăzi o împart partidele din Alianţă pentru Integrare Europeană. Numai că, aparenta situaţie financiară benefică a acestei formaţiuni, nu are cum să îi garanteze, la părerea lui Ostaf, un scor electoral pe măsura aspiraţiilor: „E clar că această persoană este susţinută de anumite grupuri financiare. Şi în jurul acestei persoane se adună mai multă lume care are o anumită valoare, aici vorbim despre Gurin, Chivriga, Munteanu, adică sunt anumite persoane care crează o anumită pondere. Sigur că deocamdată este un partid marginal nu se ştii cît de eficienţi vor fi pentru a exploata anumite greşeli a actualei guvernări.”

Şi mai puţine şanse are recent lansatul Partid Popular Socialist, crede Sergiu Ostaf, deoarece se avîntă într-o competiţie inegală cu Partidul Comuniştilor fără să dispună de capital politic, dar şi de resurse financiare: „Va fi extrem de dificil de a sustrage voturile prin intermediul anumitor proiecte cum ar fi Stepaniuc. Stepaniuc înţelege foarte bine cum funcţionează infrastructura partidului, dar nu o are şi nici nu au resurse financiare pentru a o face, cel puţin acum.”

Mai mulţi analişti constată totuşi că formaţiunile de apariţie recentă oricum vor afecta confortul partidelor care vor lupta pentru partajarea locurilor de deputaţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG