Linkuri accesibilitate

Să mori din neglijenţă


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Mărturisesc, stimaţi ascultători, că-mi place enorm descrierea pe care primul preşedinte, Mircea Snegur, i-a făcut-o odată Moldovei. Mircea Snegur zicea că pentru el Moldova e „patria dragă cu oameni frumoşi şi harnici”! Cuvintele astea – OAMENI FRUMOŞI ŞI HARNICI – mi s-au întipărit în memorie şi, oriunde m-aş afla, încerc să întrezăresc frumuseţa şi hărnicia compatrioţilor. Din nefiricire, nu prea le găsesc. Probabil, optica mea e niţel distorsionată de lecturi.


Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct



Am remarcat, de-a lungul ultimilor 20 de ani, că aici se moare deseori din neglijenţă, din superficialitate crasă. Iar neglijenţa temeinică nu mi se pare un ingredient al frumuseţii şi hărniciei. Să luăm numai ultimul accident înfiorător care a ucis 8 oameni, iar pe mulţi alţii i-a trimis la spital în stare gravă. Şoferul unui microbuz ticsit cu oameni s-a avîntat să treacă peste calea ferată la roşu, cînd o locomotivă se apropia ameninţător de maşina sa. Rezultatul tragic al acestei neglijenţe îl cunoaştem. Putea doar omul să zăbovească, să admită că se poate întîmpla ceva grav. Nu a admis şi oamenii au murit într-un mod nu doar tragic, ci şi stupid.

Undeva departe, pe alte meridiane, oamenii sînt atacaţi de cutremure devastatoare, de tornade nemiloase, de inundaţii care înghit capitale întregi. Undeva, pe alte meridiane, indivizi dezaxaţi intră în universităţi şi oficii şi îi omoară cu sînge rece pe cei nevinovaţi. E adevărat că şi în ţara oamenilor frumoşi şi harnici se întîmplă inundaţii sau omoruri, dar impresia mea e că aici se moare mai mult din neglijenţă cronică.

Aici se moare prosteşte, se moare mult prea uşor, se moare atunci cînd nici nu ar trebui să se moară. Mor indivizi care adorm cu ţigara în mînă, mor cei care beau pînă la epuizare şi încalecă apoi motociclete care dezvoltă viteze năucitoare. Mor flăcăi puternici care plonjează verile în lacuri şi nu mai revin pe mal, mor copii lăsaţi nesupravegheaţi de părinţii mult prea ocupaţi. Se moare aici din neglijenţă mai mereu. Acest Avosi pronesiot a devenit un modus vivendi.

Punctele de vedere ale indivizilor diferă în funcţie de multe aspecte. Poţi să vezi Moldova ca pe o ţară a oamenilor frumoşi şi harnici, dar poţi s-o vezi şi ca pe un tărîm al oamenilor neglijenţi, grăbiţi, leneşi.
XS
SM
MD
LG