Linkuri accesibilitate

Interviu cu preşedintele Parlamentului Marian Lupu (I)


Marian Lupu şi Valentina Ursu
Marian Lupu şi Valentina Ursu

„Cred încă în scenariul când se alege şeful statului şi ţara evită alegerile anticipate.”



Vineri 18 noiembrie, parlamentarii moldoveni vor mai încerca o dată să aleagă preşedintele Moldovei. Pentru ca un candidat sa poată să îşi depună numele, el trebuie să fie susţinut de 15 deputaţi. Dacă pe 18 noiembrie nici unul dintre candidaţi nu va obţine 61 de voturi, din cele 101 ale parlamentarilor, atunci, în termen de 10 zile, urmează să fie organizat un nou tur de scrutin, iar dacă şi această încercare va eşua, atunci urmează să fie organizate alegeri anticipate parlamentare, pentru a se putea forma o nouă majoritate care ar putea alege preşedintele. Valentina Ursu a stat de vorbă cu preşedintele parlamentului Marian Lupu despre actuala situaţie şi şansele de ieşire din actuala criză.

Interviul integral al EL cu președintele interimar Marian Lupu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:58 0:00
Link direct


Europa Liberă: Soarta Alianţei depinde acum exclusiv de alegerea şefului statului?

Marian Lupu:
„Soarta Alianţei este în mâinile componentelor Alianţei. În condiţiile în care Alianţa este monolită, atunci când discuţiile se port în cadrul Alianţei şi se identifică soluţiile şi mai departe toţi împreună, umăr la umăr, cu încredere reciprocă se mişcă în promovarea acestor soluţii aici este şi puterea Alianţei. Şi invers - în situaţiile în care jucătorii fac un joc propriu, dispersat, fără coordonări cu partenerii din Alianţă, atunci are de pierdut însăşi Alianţa. După acele grele încercări, la care Alianţa a fost supusă, există şansa, dacă o să se normalizeze dialogul, aceste lecţii au fost însuşite, discutăm şi pe această cale ne promovăm ca o forţă, iar această forţă şi această putere a Alianţei nu este altceva decât factorul care duce la maximizarea şanselor pentru depăşirea crizei politice.”

Europa Liberă: Problema problemelor, dacă eventual procedaţi aşa cum aţi declarat, că vă retrageţi din cursa pentru preşedinte, cum identificaţi o altă persoană pentru funcţia supremă în stat?

Marian Lupu
: „În cadrul consiliului Alianţei ne aşezăm toţi trei, vedem care ne-au fost înţelegerile noastre anterioare, toate documentele pe care le-am semnat, ne înţelegem la identificarea unei persoane terţe, care nu aparţine vreunui partid politic. Concomitent, pentru reechilibrarea în această nou formulă a poziţiei fiecărui din partenerii noştri, fiindcă trebuie să ne purtăm respect reciproc, introducem modificările necesare în acordul propriu-zis. Pe undeva un partener pierde, înseamnă că trebuie să aibă de câştigat în alt domeniu, în altă direcţie. Eu sunt mai mult convins că cu bun simţi şi cu voinţă politică, dacă ajungem la un asemenea dialog deschis, sincer, toate lucrurile pot fi aranjate.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă dialog sincer şi deschis?

Marian Lupu:
„Când faci ceea ce spui. Cu regret, noi avem o perioadă destul de îndelungată de timp, tocmai din august 2009 şi până acum când dese ori ne-am confruntat cu astfel de situaţii, inclusiv şi la compartimentul alegerea şefului statului. Fiindcă se spune una, se făcea alta. Nu poate din trei să câştige unul şi doi să piardă. Dacă pierd, pierd toţi trei, dacă câştigă, câştigă Alianţa.”

Europa Liberă: Dacă candidatura Dumneavoastră o retrageţi, atunci are de pierdut PL-ul.

Marian Lupu:
„Toate deciziile, care trebuie să le aprobăm, trebuie să fie discutate şi aprobate în cadrul Alianţei. Nu este vorba de decizii unilaterale.”

Europa Liberă: Timpul vă presează, până la 18 noiembrie au mai rămas doar două săptămâni.

Marian Lupu:
„Eu interpretez această presiune de timp mai mult ca un factor pozitiv. Bine, ce folos că am avut un an de zile? Aţi observat Dumneavoastră că cineva se preocupă la modul cel mai serios de identificări de soluţii în rezolvarea acestei probleme? Eu nu prea.”

Europa Liberă: Dar nimeni dintre Dumneavoastră nu aţi insistat ca această problemă să devină una prioritară.

Marian Lupu:
„Eu am văzut foarte multă forfotă în declaraţii, la un moment dat - că nu, staţi puţin, acordul nu este bătut în cuie şi nu poate exista un candidat. Am auzit şi etichetări, că e candidat veşnic, că este o persoană care vine cu încăpăţinare pentru a-şi atinge un careva scop sau un vis. Au fost aceste discuţii, chiar în trecutul nu chiar atât de îndepărtat. Cred că în această situaţie, când avem ziua de 18 noiembrie în faţă, acest lucru trebuie să disciplineze, să mobilizeze şi să responsabilizeze toţi actorii politici, lucru care de fapt simt că se întâmplă. Miercuri seara vom avea o întrevedere în cadrul consiliului Alianţei, unde vom duce la modul cel mai serios discuţii privind găsirea de soluţii.”

Europa Liberă: Comuniştii de ce nu-şi propun şi ei candidat pentru funcţia supremă în stat?

Marian Lupu:
„Greu de spus. S-ar putea să avem două scenarii, cel puţin. Primul scenariu: dacă fracţiunea s-a determinat cu stricteţe că vor să ajungă în alegeri anticipate ţinând cont de unele poziţii pierdute ale Alianţei. Şi atunci nu cred că vor ieşi să-şi înainteze un candidat. Poate fi şi un alt scenariu, fiindcă cei de la Partidul Comuniştilor, ce este a lor, este a lor, au şi experienţă de jocuri tactice politice, putem să ne trezim…”

Europa Liberă: Le cunoaşteţi şi Dumneavoastră din interior.

Marian Lupu:
„Da le cunosc şi eu pe unele din interior. Deci, nu exclud că această intrigă poate să se păstreze chiar până la orele 23.55 din ultima zi de 14 noiembrie de înregistrare. E prea devreme să facem acum nişte concluzii definitive.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, dar dialogul dintre AIE şi PCRM a eşuat?

Marian Lupu:
„Cu părere de rău nici nu a început. Nu mă grăbesc să zic că a eşuat, fiindcă mai avem timp la dispoziţie. Eu mai păstrez încă nădejdea că un atare dialog este nu doar necesar, dar este şi posibil. De ce, de exemplu, patru lideri ai celor patru partide parlamentare nu s-ar aşeza la masa de dialog şi să vedem care este rezolvarea problemei la care putem să ajungem.”

Europa Liberă: Acum, să fie clar, nu mai contaţi doar pe două voturi de la PCRM pentru alegerea şefului statului?

Marian Lupu:
„Ţinând cont de specificul politicului moldovenesc, foarte vădit cu nişte caracteristici fanariote, bizantine, cred că niciodată nu trebuie de mizat doar pe numărul strict necesar de 61. Mereu trebuie să ai ceva în rezervă, fiindcă până în ultimul moment scenariul poate să se schimbe de zece ori. Şi istoria politicului moldovenesc o demonstrează.”

Europa Liberă: În care scenariu credeţi?

Marian Lupu:
„Cred încă în scenariul când se alege şeful statului şi ţara evită alegerile anticipate.
XS
SM
MD
LG