Linkuri accesibilitate

Banii la vedere!


„Legislatorii nu sunt foarte dornici să asigure transparenţa legislaţiei privind finanţarea partidelor, fiindcă o competiţie obscură li se pare mai lesne de cîştigat.”




Transparenţa finanţării partidelor este încă un domeniu în care Moldova, în apropierea sa de Uniunea Europeană, s-a angajat să facă mai multă ordine. Ultima evaluare a Grupului Statelor Împotriva Corupţiei - GRECO, din care Moldova face parte din 2001, a constatat în primăvara acestui an mai multe lacune ale legislaţiei moldoveneşti care favorizează corupţia politică. Ce legi se cer modificate şi de ce - s-a discutat azi la o masă rotundă. Mai multe detalii are Lucia Diaconu.

(Ne)transparenţa finanţării partidelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct



Partidele politice ar trebui să prezinte rapoarte financiare mai detaliate, şi nu doar pentru perioada unor campanii electorale - aceasta este una din recomandările pentru Republica Moldova formulate de experţi.

Partidele mai urmează să fie obligate prin lege să se folosească doar de transferuri bancare, ca să poată fi urmărite sursele din care vin banii la partid şi pe ce se cheltuiesc, şi să fie verificate periodic de un auditor independent.

Dar în acelaşi timp trebuie remediate şi aspectele ce ţin de controlul finanţării partidelor şi impuse sancţiuni mai dure, a rezumat reprezentantul Republicii Moldova la GRECO Cornelia Vicleanschi recomandările experţilor străini: „Nu există în RM sancţionarea partidelor politice pentru încălcarea acestor reguli. În primul rînd pentru că noi nu avem un control care ar depista aceste încălcări plus că nu avem nici legislaţia, nici contravenţională, nici penală care ar pedepsi. Sancţiunile de cîteva sute de lei sînt derizorii comparativ cu cheltuielile şi veniturile pe care le-ar putea avea partidele politice.”

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan
Comisia Electorală Centrală, în numele căreia s-a pronunţat preşedintele acesteia Iurie Ciocan, propune însă, suplimentar la recomandările experţilor străini, să fie micşorată cota minimă a donaţiei, ca să se mărească numărul de donatori, şi să fie pusă în practică subvenţionarea partidelor de la bugetul de stat care a fost amînată: „În primul rînd ceea ce-am rezolva noi prin subvenţionarea partidelor de la buget noi am diminua influenţa factorului oligarhic asupra activităţii partidelor politice. Noi am constatat că numărul donatorilor partidelor politice scade pe cînd volumul donaţiilor creşte şi noi observăm cum de la cîteva sute de donatori în campania din 2009 un partid politic ajunge la cîţiva zeci de donatori, păstrînd acelaşi buget. Ceea ce ar însemna că partidele pot derapa în influenţa unui grup limitat de cetăţeni care ar exercita controlul asupra activităţii uni partid politic care la rîndul său are putere politică decisivă ori în Parlament, ori în Guvern.”

Autorităţilor moldovene li se solicită un raport despre măsurile luate care ar trebui să fie gata cel tîrziu în luna martie. Prezent la discuţii, Dirk Lorenz, ofiţer politic în Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a amintit că Moldova şi-a asumat aceste angajamente atunci cînd s-a hotărît să se apropie de Uniunea Europeană: „Implementarea recomandărilor GRECO a fost în ultimul deceniu o cerinţă pentru candidaţii la intrarea în Uniunea Europeană. În acordul de cooperare şi parteneriat dintre Moldova şi Uniunea Europeană ca şi în planul de acţiuni cu Moldova sînt incluse şi următoarele angajamente: a realiza progrese şi a implementa recomandările Consiliului Europei împotriva corupţiei. Acelaşi lucru e valabil pentru planul de acţiuni al Uniunii legat de liberalizarea vizelor.”

Observatorii vieţii politice moldoveneşti constată că legislatorii nu se arată foarte dornici să asigure transparenţa legislaţiei privind finanţarea partidelor, fiindcă o competiţie obscură li se pare mai lesne de cîştigat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG