Linkuri accesibilitate

Guvernul Filat este în pericol (I. Cașu/Adevărul)


Moscova are nevoie de un rebranding a regiunii transnistrene (Jurnal de Chișinău).



Dintr-un articol din Adevărul aflăm că tot mai mulţi avocaţi se pomenesc pe banca acuzaţilor pentru acte de corupţie pe motiv că ei sunt cei care, sub masă sau în plic, au grijă ca mita să ajungă la procurori sau judecători. „Nici un procuror sau judecător nu este însă tras la răspundere, deşi, cel puţin teoretic, şpaga ajunge în buzunarele lor, observă publicaţia. Faptul că doar intermediarii ajung pe banca acuzaţilor este în primul rând o problemă de legislaţie, spune secretarul Alianţei Anticorupţie, Cristina Cojocaru, citată de publicaţie. Care sunt argumentele expertei vă las să aflaţi din Adevărul.

Un editorial din acelaşi ziar semnat de Igor Caşu avansează ideea că ziua de 18 noiembrie, când este programat să se încerce alegerea preşedintelui, ar putea aduce anumite surprize, cum ar fi o coaliţie PD-PCRM care ar putea demite guvernul Filat. Guvernul Filat este în pericol, atenţionează autorul. Poziţia PL este crucială, conchide el.

La acelaşi subiect este editorialul lui Petru Bogatu din Jurnal de Chişinău care însă merge mai departe şi dă răspuns la întrebarea de ce cele două grupuri parlamentare nu l-au dat jos pe Filat chiar acum. Pentru că chiar dacă pot, împreună, debarca guvernul, PCD ţi PCRM nu pot fără PLDM alege preşedintele şi evita anticipatele. De aceea. Liberal-democraţilor li întindea se pare o cursă. Ei trebuiau să fie seduşi mai întâi să voteze preşedintele. Cu alte cuvinte, PLDM urma să fie folosit şi apoi aruncat, crede Petru Bogatu.

Nicolae Negru răspunde într-un editorial din aceeaşi publicaţie la întrebarea ce are Kremlinul împotriva lui Smirnov, întrebare reactualizată după ce Moscova a deschis un dosar penal în cazul dispariţiei în 2007 a 160 de milioane de ruble acordate ca ajutor umanitar Transnistriei - dosar în care este urmărit şi fiul lui Smirnov. Moscova are nevoie de un rebranding a regiunii, o modernizare a imaginii sale învechite, prăfuite, crede autorul. O schimbare de putere ar da impresia că acolo funcţionează democratice, dar Smirnov se opune. Să fie atât de curajios liderul separatist, se întreabă Negru. E mai curând vorba despre o cramponare de putere, un fel de Sindrom Gaddafi la scară mică, este concluzia lui.
XS
SM
MD
LG