Linkuri accesibilitate

Eliberarea lui Ilie Cazac comentată ca o mișcare tactică a lui Igor Smirnov în ajun de alegeri prezidențiale în regiunea separatistă transnistreană


Ilie Cazac, fost inspector fiscal, condamnat anul trecut la Tiraspol, la 14 ani închisoare pentru trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, a fost eliberat luni. Imediat după eliberare a declarat Europei Libere, că s-a dat curs ultimei sale cereri de graţiere, trimisă pe 19 septembrie.
„În adeverinţa de eliberare e scris că Smirnov a iscălit decretul cu privire la graţierea mea.” - a declarat Ilie Cazac Europei libere. Tot în acest interviu a mulţumit pentru susţinerea de care s-a bucurat din partea postul nostru de radio.
Ilie Cazac a fost arestat pe 19 martie 2010. În aceeaşi perioadă, fusese arestat şi jurnalistul Ernest Vardanean, eliberat în aprilie, tot în urma unei cereri de graţiere. Vardanean fusese condamnat la 15 ani închisoare tot pentru înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova. Pentru organizaţiile internaţionale care se ocupă de drepturile omului dar şi pentru organizaţia Promo-Lex de la Chişinău, a fost vorba în ambele cazi de procese politice, care au încălcat drepturile fundamentale.
Într-un interviu cu Europa Liberă, Ion Manole, preşedintele aosicaţiei Promo-Lex care s-a ocupat consecvent de cazul lui Ilie Cazac a declarat că îşi închipuie că eliberarea acestuia se datorează „… mai multor demersuri şi insistenţe din partea tuturor celor care s-au implicat în eliberarea sa. Mă refer la asociaţiile obşteşti, mă refer la autorităţile constituţionale, mă refer la organizaţiile internaţionale cum ar fi OSCE, şi evident actorii „5+2”.
Aceeaşi explicaţie a dat-o ieri seară şi preşedintele interimar Marian Lupu, care a vorbit tot de eforturi conjugate dar a speculat şi pe o mişcare tactică a lui Igor Smirnov legată de alegerile prezidenţiale din decembrie din Transnistria.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG