Linkuri accesibilitate

În 2011 a fost mai uşor să faci afaceri în Moldova decît în 2010


„Republica Moldova trebuie să elaboreze legi care să fie bune nu doar pe hîrtie, dar şi în practică.”



Republica Moldova a urcat 18 poziţii în clasamentul Băncii Mondiale “Doing business 2012”. Acum se află pe poziţia 81, faţă 99 în raportul precedent. Clasamentul sugerează în acest fel că anul acesta a fost mai uşor să faci afaceri în Moldova decît anul trecut. Raportul este elaborat la nivel global, şi se iau în seamă criterii legate de cât de simplu sau complicat este să deschizi şi să menţii o afacere. Detalii de la Diana Răileanu

Moldova în raportul "Doing Business 2012"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct



Neil Gregory
Neil Gregory
Republica Moldova este a doua ţară în lume care a progresat cel mai rapid într-un an, urcînd 18 poziţii în clasamentul mondial “Doing business” 2012. Expertul Băncii Mondiale, Neil Gregory spune că Moldova a evoluat în ceea ce priveşte simplificarea procedurii de iniţiere a unei afaceri sau de obţinere a unui credit: „Moldova deja a implementat mai multe reforme care se vor regăsi în raportul anului viitor “Doing Business 2013”, însă ne aşteptăm să fie simplificată procedura de obţinere a autorizaţiilor de construcţie, să se facă legi mai bune pentru a proteja acţionarii minoritari în cadrul Societăţilor pe Acţiuni şi să îmbunătăţească procedura de insolvabilitate, adică de închidere a unei afaceri.” Neil Gregory crede că deşi astăzi în Republica Moldova este mai uşor să deschizi şi să menţii o afacere, se pot înregistra mai multe progrese dacă guvernul va conlucra mai strîns cu mediul de afaceri.

Tatiana Lariușin
Tatiana Lariușin
În opinia expertei în economie de la Institutul “Viitorul”, Tatiana Lariuşin, Republica Moldova mai are multe de făcut până să fie o ţară într-adevăr “ofertantă” pentru oamenii de afaceri. În primul rind să elaboreze legi care ar fi bune nu doar pe hîrtie, dar şi în practică: “Toată lumea din sectorul privat doreşte reguli clare şi concurenţă eficientă, egală. Şi poporul aşteaptă mai bune vărsări în buget. Nu doar să crească ratingul dar şi să se dubleze bugetul cît mai repede.” Raportul anual elaborat de Banca Mondială nu ia în seamă aspecte ce ţin de corupţie, reglementări ce se referă la investiţiile străine sau competenţa forţei de muncă.

Am insistat să aflu de la directorul Institutului Economie de Piaţă, Roman Chirca în ce măsură clasamentul oglindeşte relaţia reală între guvern şi mediul de afaceri: „Această urcare în rating provine din faptul că au adoptate anumite acte normative care au uşurat, de exemplu, înregistrarea înreprinderilor, dar acest clasament nu dă o calificare despre ce se întâmplă în realitate în interacţiunea între mediul de afaceri şi guvernare şi administaţie. Există abateri şi implicări ale organelor de forţă în preluare de afaceri, în control de afaceri, aşa numitul fenomen de raket, astfel de componente nu au fost incluse în acest clasament.”

La ce folosesc atunci asemenea clasamente?

„În context cu alte clasamente şi alte surse de informaţii poate să contribuie la clarificarea unei imagini generale despre mediul de afaceri şi administraţie. Dar din punctul meu de vedere este destul de redus şi nu ţine cont anume de aceste componente importante - ce se întâmplă în realitate între mediul de afaceri şi guvernare.”

Analistul economic Roman Chirca face trimitere la un alt clasament ce se referă la condiţiile de afaceri în lume, realizat la începutul acestei luni de revista americană Forbes. Clasamentul plasează Republica Moldova pe locul 90 din 134 de ţări, indicînd că mediul de afaceri se dezvoltă cu greu din cauza corupţiei, instabilităţii politice şi a birocraţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG