Linkuri accesibilitate

„Este foarte greu să spunem ce anume a stat la baza acestei eliberări”


Interviu cu Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex.




Ilie Cazac, fost inspector fiscal, condamnat anul trecut la Tiraspol, la 14 ani închisoare pentru trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, a fost eliberat. El a declarat Europei Libere că s-a dat curs ultimei sale cereri de grațiere, trimisă pe 19 septembrie. Pentru organizațiile care se ocupă de drepturile omului dar şi pentru Asociația Promo-Lex de la Chişinău, a fost vorba, ca în cazul jurnalistului Eduard Vardanean, de un proces politice, care a încălcat drepturile fundamentale. Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promolex, i-a acordat un interviu Dianei Răileanu.

Europa Liberă: Cum a fost eliberat Ilie Cazac?

Ion Manole:
„Din ceea ce ştim noi, i s-a spus să-şi strângă lucrurile şi să se pregătească pentru că va fi liber şi, într-adevăr, în timp de două ore a fost liber.”

Europa Liberă: Dar ce a stat la baza eliberării lui?

Ion Manole:
Nu putem încă spune, pentru că este devreme. Nu cunoaştem cu exactitate şi probabil este foate greu să spunem ce anume a stat la baza acestei eliberări. Putem presupune că acesta este rezultatul mai multor demersuri şi insistenţe din partea tuturor celor care s-au implicat în eliberarea sa. Mă refer la asociaţiile obşteşti, mă refer la autorităţile constituţionale, mă refer la organizaţiile internaţionale cum ar fi OSCE, şi evident actorii „5+2”.

Europa Liberă: Am vorbit acum cu Ilie Cazac şi mi-a zis că, de fapt, i-au dat drumul pentru că ar fi fost semnată acea cerere de graţiere pe care a adresat-o lui Igor Smirnov.

Ion Manole:
„De aceea vă spuneam că sunt mai multe presupuneri, este foarte greu să spunem care este cu exactitate cauza principală.”

Europa Liberă: Credeţi că eliberarea lui Ilie Cazac are vreo legătură cu alegerile prezidenţiale din regiunea transnistreană?

Ion Manole:
„Nu ştiu, este foarte greu să facem o legătură cu aceste evenimente. Eu cred că cel puţin atâta timp cît Ilie încă este pe teritoriul respectiv, trebuie să ne abţinem de la multe comentarii.”

Europa Liberă: Ce veţi face cu cererile înaintate la CEDO şi care credeţi că va fi soarta dosarelor intentate de Procuratura Generală în cazul lui Ilie Cazac?

Ion Manole:
„Concret despre cazul lui Ilie Cazac la CEDO, cred că va decide în primul rând Ilie şi familia sa împreună cu avocaţii. Dacă vorbim despre dosarele intentate de Procuratura Generală, cred că ele nu trebuie să aibă o altă evoluţie decît cea legală.”
XS
SM
MD
LG