Linkuri accesibilitate

Noul președinte al Bulgariei este Rosen Plevneliev


Rosen Plevneliev și premierul Boiko Borisov
Rosen Plevneliev și premierul Boiko Borisov

Alegerile au confirmat supremația pe scena politică a partidului centrist care controlează cele mai importante instituții din Bulgaria.



Rosen Plevneliev, candidatul partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” - GERB, a câștigat cu un avantaj de 5% alegerile prezidențiale în fața socialistului Ivailo Kalfin. Vicepreședinte va fi ex-ministrul al justiției Margarita Popova. Plevneliev a fost pînă la data de 4 septembrie ministru al dezvoltării regionale în guvernul Borisov. Detalii de la corespondnetul nostru la Sofia Petio Petkov.

Noul președinte al Bulgariei este Rosen Plevneliev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct


Alegerile au confirmat supremația pe scena politică a partidului centrist care controlează cele mai importante instituții din Bulgaria. Candidații săi au câștigat primăriile în jumătate din cele 28 de centre regionale, și în orașele mari - Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse, Plevna, Stara Zagora și Veliko Târnovo.

Bulgaria a revenit la modelul bipolar, cu partidul socialist ca principală forță de opoziție. Eșecul în alegerile prezidențiale și pierderea controlului asupra unor orașe mari precum Varna va putea duce la schimbări în conducerea foștilor comuniști. Actualul președinte Gheorghi Pârvanov nu-și ascunde ambiția de a reveni, după încheierea mandatului, în fruntea partidului.

Alegerile au fost o adevărată catastrofă pentru dreapta tradițională și pentru ultranaționaliștii din partidul „Ataka”. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani un candidat sprijinit de partidul etnicilor turci nu câștigă prezidențialele cea ce nu înseamnă că acest partid a pierdut poziții.

Speculații despre prezumtiva evoluție spre modelul Putin-Medvedev a generat declarația neinspirată a lui Boiko Borisov la prezentarea candidatului centrist – că Plevneliev îi va ține locul la președinție pînă la 2016, când Borisov va candida. Premierul însă a reacționat aseară cu nervozitate la o întrebare în acest sens declarând că nu mai dorește să fie președinte.

Partidul socialist va cere anularea rezultatelor în unele orașe, printre care și capitala, căutând explicația pentru eșecul electoral în prezumptiva fraudare a alegerilor.
XS
SM
MD
LG