Linkuri accesibilitate

Cine şi de ce îl iubeşte pe Artur Reşetnikov?


„Opoziţia comunistă împinge Parlamentul spre anticipate, iar noul vicepreşedinte Reşetnicov va fi veghetorul cel mai de nădejde al lui Voronin.”




Opoziţia comunistă a obţinut vineri, cu voturile unor deputaţi din Partidul Democrat funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului pentru deputatul comunist Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate în perioada guvernării comuniste. Radio Europa Liberă a vrut să afle de la mai multi experţi care ar putea fi explicaţia reală pentru faptul că acum comuniştii, prin această numire, par să fie mult mai implicaţi în dezbaterile legislativului şi să renunţe la boicotarea lucrărilor acestui for. Pe de altă parte, chiar vineri, comuniştii s-au retras din nou de la lucrări, după ce propunerea lor legată de crearea unei comisii care să ancheteze declaraţiile şi acuzaţiile lansate de Procurorul General în Parlament a fost amînată de către deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană. O relatare semnată de Vasile Botnaru.

Majoritatea analiştilor care caută să răspundă la întrebarea de ce comuniştii încalecă un armăsar mai curând muribund, ajung la concluzia că poziţia de vicepreşedinte le va oferi nu doar avantaje de imagine, dar şi posibile resurse administrative într-o foarte posibilă bătălie electorală, pe care şi-o doresc cu tot dinadinsul. Iată părerea analistului Nicolae Negru de la trustul de presă „Jurnal”.

Nicolae Negru: „Bine, atunci când un huligan începe dintr-o dată să se comporte decent, civilizat, el atrage neapărat atenţia. S-ar putea ca această mişcare să însemne că Partidul Comuniştilor se pregăteşte de alegeri anticipate şi vrea să-şi creeze o imagine de partid constructiv, care iată participă la lucrările Legislativului, şi desigur nu e lipsit de importanţă faptul că s-ar putea folosi de anumite resurse administrative din această funcţie. Pe de altă parte această mişcare a fost făcută după întâlnirea cu PD-ul şi am putea presupune că şi PD-ul ar fi implicat în această decizie. Adică poate că s-a ajuns la o anumită înţelegere între PCRM şi PD.”

Europa Liberă: Dar de ce anume Reşetnicov? De ce nu, de exemplu, un vicepreşedinte cu experienţă, cum e Maria Postoico, care ar fi ştiut foarte bine cum se gestionează resursele?

Nicolae Negru:
„Tot e o întrebare interesantă. Cred că iarăşi este vorba de încredere - nu va fi un Brutus contra mea şi atunci când, dacă va fi necesar această persoană va face orice ca să execute indicaţiile care i se vor da.”

Europa Liberă: Directorul agenţiei Info-PRIM Neo, Valeriu Vasilică, consideră că opoziţia comunistă împinge Parlamentul spre anticipate, iar proaspătul vicepreşedinte Reşetnicov va fi veghetorul cel mai de nădejde al lui Voronin în piramida birocratică a Legislativului.

Valeriu Vasiliscă: „Ei ar putea cu una din componentele actualei Alianţe de guvernare să reseteze coaliţia de guvernământ, să intre în posesia, ca să zic aşa, a resurselor administrative a unei bune părţi din instituţii publice, să-şi creeze un confort de imagine în perioada campaniei electorale şi toate lucrurile astea nu fac altceva decât să pregătească alegerile anticipate parlamentare. Artur Reşetnicov, trebuie să înţelegem, are un întreg arsenal informaţional, în calitatea lui de fost şef al SIS-ului, are anumite tehnologii la îndemână, nu ştiu dacă nu are anumiţi agenţi la îndemână, să coborâm până aici. Cred că pentru o tactică de genul acesta, cu o miză atât de mare, Reşetnicov este mai potrivit decât Maria Postoico.”

Europa Liberă: Analistul Bogdan Ţîrdea, consideră că Partidul Comuniştilor ia ceea ce i se cuvine şi mai şi oferă o recompensă unui activist important.

Bogdan Ţîrdea:
„PCRM-ul de fapt în mod legal deţine acea funcţie de vice-speaker şi respectiv nu văd nici o problemă că a căzut de acord să obţină funcţia dată pentru a o utiliza posibil fie în anumite discuţii politice, fie în anumite campanii electorale, dacă sunt posibile. Şi a doua dimensiune ipotetică, care ne permite să presupunem că votul acordat de PD şi PCRM anume ar conţine la bază anumite înţelegeri între aceste două partide. Cu atât mai mult că şi Marian Lupu, preşedintele PD-ului a declarat la 29 octombrie că nu exclude înaintarea şi a unui candidat din partea PCRM la funcţia de preşedinte a statului.”

Europa Liberă: Dar de ce anume Reşetnicov? Le este cel mai drag democraţilor? Este cel mai fidel comuniştilor?

Bogdan Ţîrdea:
„Bine, Reşetnicov este o persoană care e loială partidului, e o persoană care a avut şi anumite să spunem aşa accidente, când a fost răpit, şi totodată face parte din nucleul apropiat al preşedintelui Voronin, respectiv anume acestea ar fi motivele. Una - de compensare, a doua de promovare a unor interese care sunt fideli şi competenţi în domeniul dat.”

Europa Liberă: Jurnalista Natalia Uzun, redactorul şef al revistei „Moldavskie Vedomosti”, consideră că manevra comuniştilor este mai curând o fumigenă, care are sarcina să inducă în eroare electoratul.

Natalia Uzun:
„Desemnarea lui Reşetnikov face parte din stratagema comuniştilor realizată cu succes în ultima vreme. Ei votează ad-hoc cu diverse partide ale coaliţiei de guvernare coborându-le ratingul şi provocând confuzie în minţile alegătorilor. Alegerea lui Reşetnikov ca şi cum ar trebui să sugereze că nu mai există pericolul anticipatelor, iar PCRM ar dori, chipurile, să facă alianţă cu o formaţiune din arcul puterii. În realitate însă comuniştii se pregătesc de alegeri anticipate şi vor să-şi prindă pe picior greşit adversarii”, consideră Natalia Uzun.

Europa Liberă: To esti ăta tacaia dîmovaia şaşca?

Natalia Uzun
: „Da. Absaliutno tocino.”
XS
SM
MD
LG