Linkuri accesibilitate

Relatia dintre România şi Moldova - o reuşită a mandatului lui T. Baconschi (Evenimentul Zilei)


Un parlament republican care şi-a însuşit mesajul unui şef de țară monarhică (Adevărul)



Într-un interviu consemnat de Evenimentul zilei, ministrul de externe roman Teodor Baconschi plaseaza relatia dintre Romania si Republica Moldova in topul reusitelor actualului sau mandat de sef al diplomatiei. „Am trecut de la faza de vecin detestat, din faza de expulzare a ambasadorului Romaniei la Chisinau, intr-un stadiu in care interactiunea e mult mai bogata, iar prezenta noastra institutională in tara vecina e mult mai puternica”. Ministrul Baconschi enumera noile consulate deschise la Cahul si Balti, un birou consular la Ungheni, si inaugurarea, in urma cu un an, a Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau. El adauga ca actiunile Romaniei fata de Moldova au capatat credibilitate in ochii partenerilor europeni, care acuzau mai demult Romania ca ar avea o agenda ascunsa unionista. Acum, ministrul de externe roman co-prezideaza impreuna cu omologul sau francez un grup de prieteni ai Republicii Moldova în Uniunea Europeană, care a adus acum un an la Chisinau noua ministri de externe din statele membre.

Intr-un comentariu scris pentru Adevarul, Ion Cristoiu se opreste la efectul paradoxal al discursului regelui Mihai In Parlamentul de la Bucuresti: „un parlament ales potrivit unei constitutii republicane si care si-a insusit mesajul unui sef de tara monarhica” – scrie Cristoiu, aratand ca, in opinia sa, nu a fost o confesiune emotionanata, ci un mesaj de Rege in exercitiu, care cere alesilor neamului indeplinirea unor comandamente politice. In schimb, in toata aceasta perioada, au lipsit cu desavarsire referirile la rolul istoric al regelui Mihai. Ziarele, televiziunile,editurile s-au intrecut sa-l prezinte pe rege ca persoana, amator de masini, familist etc. Nimic despre rolul sau in perioada celui de-al doilea razboi mondial si chiar dupa 1990, in structurarea unei opozitii democratice, se mai arata in acest articol.

Tot in Adevarul, Ovidiu Nahoi atrage atentia ca, dintre cei deveniti peste noapte monarhisti –politicieni sau nu – celor mai multi nu de monarhie le pasa. Unii vor sa se faca remarcati, poate capata vreun avantaj daca vine Regale. Altii sunt pur si simplu in cautarea unei alte Romanii, iar discursul Regelui le-a aratat ca “sunt si lucruri de care poti fi mandru, chiar si in vremuri nenorocite ca acestea”.
XS
SM
MD
LG