Linkuri accesibilitate

Pentagonul dorește o nouă arhitectură de securitate în regiunea Golfului Persic


Un aparat F/A-18F Super Hornet decolînd de pe purtătorul de avioane USS Enterprise bazat în Marea Roșie
Un aparat F/A-18F Super Hornet decolînd de pe purtătorul de avioane USS Enterprise bazat în Marea Roșie

Obama și-a asigurat aliații, dar și criticii, că Statele Unite nu intenționează să abandoneze regiunea, după retragerea din Irak.






Ce se va intimpla cu prezenta americana in regiune dupa anuntata retragere din Irak ? – O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Administratia Obama intentioneaza sa creasca prezenta militara americana in Golful Persic dupa incheierea retragerii din Irak, in conformitate cu declaratiile unor diplomati si oficialitati. Intre noile efective s-ar putea numara forte combatante amplasate in Kuweit, pregatite pentru cazul in care conditiile de securitate din Irak s-ar deteriora sau daca apare o situatie de conflict cu Iranul.

Planurile sint in curs de elaborare, dar procesul a fost accelerat dupa ce presedintele Obama a declarat ca retragerea din Irak va fi incheiata in decembrie. Retragerea a fost promisa de Obama inca din campania electorala de acum trei ani, doar ca lideri militari si tari din regiune se tem ca ea ar putea antrena instabilitate.

Dupa ce a incercat sa-i convinga pe presedinte dar si guvernul irakian sa mentina 20 de mii de militari americani, dincolo de termenul din 2011, Pentagonul pregateste acum planuri alternative.

In afara de suplimentarea efectivelor din Kuweit, Ministerul american al Apararii ia in considerare cresterea prezentei navale, in apele internationale din apropriere. In conditiile amenintarii iraniene, administratia americana incearca sa intareasca legaturile militare cu tarile din Consiliul pentru Cooperare in Regiunea Golfului – Arabia Saudita, Kuweit, Bahrein, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Oman. Pentagonul doreste o noua arhitectura de securitate in regiunea Golfului Persic care sa include patrule aeriene si navale si sisteme de aparare anti-racheta.

In urmatoarele zile ar urma sa fie negociata dimensiunea fortei americane care ar urma sa fie stationata in Kuweit. In intervalul de la primul razboi din Golf, din 1991 si pina la cel de-al doilea, invazia Irakului in 2003, armata americana a mentinut in regiune cel putin un batalion si in anumite intervale o intreaga brigada. Acum forta propriu zisa ar putea fi mai redusa, dar mult mai bine echipata si pregatita sa faca fata amenintarilor. Obama si-a asigurat aliatii, dar si criticii ca Statele Unite nu intentioneaza sa abandoneze regiunea, dupa retragerea din Irak si cea preconizata in 2014 - din Afganistan.
XS
SM
MD
LG